„VOJVODINO – DECA TI SE RAĐALA“ „STARA PAZOVO – DECA TI SE RAĐALA“

posted in: Vesti | 0

Okrugli sto

U četvrtak, 12. decembra 2019. godine, u prostorijama Opštine Stara Pazova održan je okrugli sto „Vojvodino – deca ti se rađala“ „Stara Pazovo – deca ti se rađala“ u organizaciji Udruženja „Korak sigurnosti“ iz Subotice. Okrugli sto u Staroj Pazovi je jedna od aktivnosti projekta „Vojvodino – deca ti se rađala“ usmerenog na promovisanje mera populacione politike koji je podržan na pokrajinskom nivou. Cilj održavanja okruglog stola bio je detaljnije upoznavanje i sagledavanje pronatalitetnih mera koje se sprovode na nivou AP Vojvodine i na nivou lokala Opštine Stara Pazova, nakon čega su učesnici okruglog stola – stručnjaci iz relevantnih institucija i organizacija sa teritorije opštine Stara Pazova imali mogućnost da lično postave pitanja, iznesu svoja zapažanja i svoje praktično-teorijske predloge za unapređenje razmatranih tematika.

Okrugli sto su, uz pozdravne reči i uvod u temu, otvorile predsednica Udruženja „Korak sigurnosti“ master Aleksandra Vukomanović, direktorka Centra za socijalni rad opštine Stara Pazova Rada Žugić (moderator skupa) i pomoćnica predsednika opštine Stara Pazova Nataša Mićić. Učesnicima je prikazan kratkometražni film Radio-televizije Stara Pazova o demografskim obeležjima opštine Stara Pazova koji oslikava starost stanovništva, prirodni priraštaj u opštini i njene socio-ekonomske karakteristike. Mere populacione politike na teritoriji Vojvodine predstavili su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i pomoćnica pokrajinskog sekretara za demografiju i ravnopravnost polova Svetlana Selaković. O populacionoj politici u Opštini Stara Pazova govorila je savetnica za lokalni ekonomski razvoj Opštine Stara Pazova Anđelka Mandić. Pored izlagača, učesnici okruglog stola su bili članica Saveta za ravnopravnost polova pri pokrajinskom Sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova mr Đenđi Seleši, načelnica odeljenja za društvene delatnosti Opštine Stara Pazova Ivana Nenadić, direktor Radio-televizije Stara Pazova Miloš Lazić, kao i predstavnici Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović – Zmaj“, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Ženske odborničke mreže, Centra za kulturu i medija.

Jedan od zaključaka okruglog stola odnosi se na potrebu za osnivanjem Saveta za demografiju u opštini Stara Pazova čiji bi rad doprineo stvaranju uslova za poboljšanje demografske slike i podsticanje nataliteta u staropazovačkoj opštini.

Video prilog o okruglom stolu „Vojvodino – deca ti se rađala“ „Stara Pazovo – deca ti se rađala“ možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=xnqDxAN4cAY&feature=youtu.be