ОКРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЖИВИМО ПОД ИСТИМ КРОВОМ“

posted in: Вести | 0

„Неговање здравих стилова живота – значај исхране и физичких активности у превенцији и рехабилитацији одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом“

У уторак, 26.11.2019. године, у Клубу за одрасла и старија лица у Старој Пазови одржан је округли сто на тему „Неговање здравих стилова живота – значај исхране и физичких активности у превенцији и рехабилитацији одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом“ у организацији Центра за социјални рад општине Стара Пазова. Округли сто је једна од активности пројекта „Живимо под истим кровом“ који је подржан од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

У оквиру скупа координаторка пројекта дипл. социјални радник Дајана Костић представила је добробити и перспективе развоја услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом у локалној заједници у оквиру пројекта „Живимо под истим кровом“. Гости и излагачи на округлом столу су били струковни нутрициониста и дијететичар Ивана Стојановић запослена у Предшколској установи „Полетарац“ у Старој Пазови и виши струковни терапеут Милица Калинић запослена у Дому за старе „Златна нега“ у Старим Бановцима које су говориле о неговању здравих стилова живота кроз правилну и избалансирану исхрану и физичке активности и њиховом значају за живот и здравље одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом.

Скупу је присуствовало више од 40 стручних радника, сарадника и грађана међу којима су запослени у центрима за социјални рад Стара Пазова и Инђија и другим установама социјалне заштите, представници локалних установа, удружења грађана и медија, као и корисници и пружаоци услуга породичног смештаја за одрасла и старија лица са територије општине Стара Пазова.

Евалуација округлог стола је показала да су учешћем на скупу сви присутни унапредили знања о значају исхране и физичких активности за живот и здравље одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом. Учесници су изразили велико задовољство одабиром теме округлог стола и могућностима за практичну примену знања стечених на скупу. Сви присутни су се сагласили да би скупове сличног садржаја требало организовати стално, односно повремено, и у оквиру коментара изразили жељу и потребу за наставком реализације активности на унапређењу породичног смештаја за одрасла и старија лица у општини Стара Пазова.