Брига о деци мора бити на највишем нивоу

posted in: Вести | 0

 

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Игор Јурић оснивач Fондације Тијана Јурић, поводом Међународног дана нестале деце обишли су данас хранитељску породицу у Старој Пазови која представља добар пример посвећености и бриге о деци.

Министар Ђорђевић овом приликом поручио је да брига о деци мора бити на највишем могућем нивоу и да свако дете заслужује безбрижно детињство.

„Република Србија урадила је много у циљу заштите деце. Усвојена је Стратегија превенције  и заштите деце од насиља за период од 2020. до 2023. године са двогодишњим акционим планом за њено спровођење, на шта смо чекали дуги низ година. Конвенција Уједињених нација о правима детета и низ међународних и регионалних уговора у области заштите људских права наглашавају да право на заштиту од свих облика насиља представља основно право сваког детета”, рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да према последњем попису,  21 одсто становништва у Србији чине деца и да свако од њих заслужује бригу, љубав и пажњу.

„ Деца поред биолошких породица живе и у установама у систему социјалне заштите и хранитељским породицама. Пажња и љубав коју добијају мора бити свуда једнака, а наш задатак је да као друштво не дозволимо да у будућности ниједно дете не пати, да станемо на пут насиљу над децом и спречимо њихов нестанак. Породица у којој смо данас је пример добре праксе, они тренутно на хранитељству имају троје деце а уверили смо се да их одгајају на прави начин”, рекао је министар.

Игор Јурић каже да највише нестају деца из хранитељских породица и да се томе мора стати на пут.

„Данас смо у посети породици која се хранитељством бави од 2008. године, до сада су одгајали око двадесеторо деце, посвећено и са много љубави извели су их на прави пут.  Они треба да буду пример и другима. Морамо више да бринемо о деци, да радимо сви заједно на томе како бисмо спречили нестанак деце и обезбедили им срећно одрастање. Многи од укупног броја несталих постају жртве трговине људима, а одређени број никада се не пронађе. Верујем да ће Стратегија која је усвојена допринети да деца буду заштићенија у Србији “, рекао је Јурић.

У Републици Србији постоји свеобухватни, лако доступан сервис са високо професионализованим, интердисциплинарним тимом (са психологом, психијатром, социологом, адвокатима итд.) спреман да обезбеди хитну помоћ и заштиту деци у Србији угроженој ма каквим кршењем права дефинисаним од стране Уједињених нација – СОС Дечија линија, која је бесплатна и поверљива, а чији број 116 111 је доступан током 24 сата.

Циљ СОС Дечије линије је обезбеђење правовремене и професионалне подршке деци, и разумевање њихових проблема кроз поверљиви, анонимни СОС телефонски сервис, ради превенције зачетка и/или редукције низа здравствених, социјалних и менталних проблема код деце, помоћи укључења заједнице (полиција, центри за социјалну заштиту итд.) у неким случајевима, и на тај начин доводећи до спречавања угрожавања права детета.

Извор ,фото и видео : Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja