Брига старих родитеља о одраслој деци са инвалидитетом у Старој Пазови

posted in: Вести | 0

У Београду је прошле седмице одржан Једанаести међународни конгрес геронтолога у организацији  Геронтолошког друштва Србије. На скупу су учествовали социјални радници, геронтолози, психијатри и психолози који се баве проблемима старије популације. Указали су на потешкоће старијих особа после двогодишње пандемије – од бриге и неге у кућним условима до здравствених и социјалних проблема  које не може да решава само породица. Учесници конгреса су поновили да је демографија неумољива и да планета стари, али упркос томе, људи трећег доба, имају право на достојанствен живот нагласиле су повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и председница Геронтолошког друштва Србије Наташа Тодоровић.

Наташа Тодоровић

Наташа Тодоровић

Када постанемо родитељи, добијемо дете које временом одрасте, ојача и оде својим путем. Неки родитељи, међутим, фигуративно речено имају децу за цео живот. То су њихови потомци који су рођени са инвалидитетом и о њима, док су живи, брину тата и мама, чак и у поодмаклим годинама.

Мирјана Соколовић

Мирјана Соколовић

Центар за социјални рад у Старој Пазови настоји да оснује Клуб за дневни боравак особа са инвалидитетом старијих од 26 година. Аутор и координатор актуелног пилот-пројекта  „Мој кутак у граду” социјални радник Мирјана Соколовић сматра да овај програм треба да олакша живот како старијим особама са сметњама у развоју, тако и њиховим родитељима у познијим годинама.

Милош Кожик са другарицом

Милош Кожик са другарицом

Петомесечни пилот – пројекат „Мој кутак у граду” у Старој Пазови за сада ради једном недељно. О добробитима тог дневног боравка ће говорити  корисници и родитељи.

Зорка Јутрић и Марија Хлебијан

Зорка Јутрић и Марија Хлебијан

Зорка Јутрић из Нових Бановаца сваког четвртка доводи своју одраслу ћерку у Дневни боравак „Мој кутак у граду” и то им много значи. Мајци да има два-три сата предаха, а ћерки да се дружи са вршњацима и креативно проведе део дана. У раду „Кутка” помаже и волонтерка Марија Хлебијан из старопазовачког Удружења особа са инвалидитетом „Феникс”.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Корисници и координатори старопазовачког Дневног боравка „Мој кутак у граду” (Фото/М. Стојадиновић)

https://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/radio-beograd-1/4976595/briga-starih-roditelja-o-odrasloj-deci-sa-invaliditetom-u-staroj-pazovi.html