„ВОЈВОДИНО – ДЕЦА ТИ СЕ РАЂАЛА“ „СТАРА ПАЗОВО – ДЕЦА ТИ СЕ РАЂАЛА“

posted in: Вести | 0

Округли сто

У четвртак, 12. децембра 2019. године, у просторијама Општине Стара Пазова одржан је округли сто „Војводино – деца ти се рађала“ „Стара Пазово – деца ти се рађала“ у организацији Удружења „Корак сигурности“ из Суботице. Округли сто у Старој Пазови је једна од активности пројекта „Војводино – деца ти се рађала“ усмереног на промовисање мера популационе политике који је подржан на покрајинском нивоу. Циљ одржавања округлог стола био је детаљније упознавање и сагледавање пронаталитетних мера које се спроводе на нивоу АП Војводине и на нивоу локала Општине Стара Пазова, након чега су учесници округлог стола – стручњаци из релевантних институција и организација са територије општине Стара Пазова имали могућност да лично поставе питања, изнесу своја запажања и своје практично-теоријске предлоге за унапређење разматраних тематика.

Округли сто су, уз поздравне речи и увод у тему, отвориле председница Удружења „Корак сигурности“ мастер Александра Вукомановић, директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић (модератор скупа) и помоћница председника општине Стара Пазова Наташа Мићић. Учесницима је приказан краткометражни филм Радио-телевизије Стара Пазова о демографским обележјима општине Стара Пазова који осликава старост становништва, природни прираштај у општини и њене социо-економске карактеристике. Мере популационе политике на територији Војводине представили су покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и помоћница покрајинског секретара за демографију и равноправност полова Светлана Селаковић. О популационој политици у Општини Стара Пазова говорила је саветница за локални економски развој Општине Стара Пазова Анђелка Мандић. Поред излагача, учесници округлог стола су били чланица Савета за равноправност полова при покрајинском Секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова мр Ђенђи Селеши, начелница одељења за друштвене делатности Општине Стара Пазова Ивана Ненадић, директор Радио-телевизије Стара Пазова Милош Лазић, као и представници Дома здравља „Др Јован Јовановић – Змај“, Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Црвеног крста, Женске одборничке мреже, Центра за културу и медија.

Један од закључака округлог стола односи се на потребу за оснивањем Савета за демографију у општини Стара Пазова чији би рад допринео стварању услова за побољшање демографске слике и подстицање наталитета у старопазовачкој општини.

Видео прилог о округлом столу „Војводино – деца ти се рађала“ „Стара Пазово – деца ти се рађала“ можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=xnqDxAN4cAY&feature=youtu.be