„ЖИВИМО ПОД ИСТИМ КРОВОМ – ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ ЗА ОДРАСЛА И СТАРИЈА ЛИЦА, ЛИЦА СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА И ИНВАЛИДИТЕТОМ – ИСКУСТВА И ДОБРОБИТИ“

posted in: Вести | 0

Округли сто

            У среду, 23. децембра 2020. године, путем апликације „Zoom“ одржан је онлајн округли сто на тему „Живимо под истим кровом – породични смештај за одрасла и старија лица, лица са менталним сметњама и инвалидитетом – искуства и добробити“ у организацији Центра за социјални рад општине Стара Пазова. Округли сто представља завршну активност пројекта „Живимо под истим кровом 2“ који је реализован у периоду од августа до новембра 2020. године уз подршку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Скуп је одржан са циљем унапређења компетенција стручњака за рад на успостављању, пружању и развоју услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица у локалним срединама и био је пријављен Комори социјалне заштите.

            Скуп је отворила координаторка пројекта „Живимо под истим кровом 2“– дипл. социјална радница Дајана Костић, која је била модератор и један од предавача на скупу.

            На почетку скупа учесницима су се обратиле директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић и директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић, које су дале уводну реч и пожелеле успешан рад.

            Дипл. правница Злата Бјелић представила је прву тему скупа која се односила на приказ нормативних оквира за успостављање и развој услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица.

            О искуствима Центра за социјални рад општине Стара Пазова у успостављању, пружању, промоцији и афирмацији услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица говорила је дипл. социјална радница Дајана Костић.

            Добробити услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица, лица са менталним сметњама и инвалидитетом представиле су дипл. психолошкиња Милијана Новаковић и социјалне раднице Јелена Ковачевић и Весна Ђорђевић, уз сликовит приказ запажања стечених током непосредног радионичарског рада са корисницима и пружаоцима услуга у оквиру пројекта „Живимо под истим кровом 2“.

            Округли сто је завршен разговором и разменом утисака учесника о скупу.

            Евалуација скупа је показала да су информације добијене на скупу од значаја за унапређење теоријског знања и праксе његових учесника, при чему је исказан став да је и у наредном периоду потребно организовати стручне скупове и едукације за стручне раднике на тему породичног смештаја одраслих и старијих лица.

            Видео прилог о пројекту “Живимо под истим кровом 2“ можете погледати путем следећег линка: https://youtu.be/2p12gDx4tH4