Значај превенције у борби против трговине људима

posted in: Вести | 0

У Клубу за одрасла и стара лица у Старој Пазови, дана 06.06.2023.године, одржана је трибина Значај превенције у борби против трговине људима“.

Трибину су на иницијативу волонтера из месне организације Црвеног крста, заједнички организовали Црвени крст Стара Пазова и Центар за социјални рад општине Стара Пазова. Скуп је одобрен од стране Коморе социјалне заштите.

Циљ ове трибине је био упознавање са проблемом трговине људима и значајем превентивног деловања у  борби против трговине људима,  размена искустава и повезивање различитих институција у систему.

Тему  „ Улога Црвеног крста у превенцији трговине људима и помоћи жртвама“

представила је Јелена Ковачевић, дипломирани социјални радник, ЦСР Стара Пазова водитељ случаја у служби за одрасле и старе и лиценцирани тренер програма  Црвеног крста за превенцију трговине људима.

На тему  Заштита жртава трговине људима у Србији, изузетно предавање и презентацију имао је Мирослав Јовановић, мастер социјални радник, руководилац службе за координацију заштите жртава трговине људима Центра за заштиту жртава трговине људима Београд

Модератор скупа била је Дајана Костић, дипломирани социјални радник у Центру за социјални рад, волонтер ЦК и секретар месне организације ЦК Стара Пазова.

Очекивани резултати ове трибине су су испуњени: стручни радници из система социјалне заштите су се упознали са проблемом трговине људима у Србији и  разумели значај превентивног деловања у  борби против трговине људима. Такође, разумели су значај и потребу успостављања сарадничких односа  са Центром за заштиту жртава трговине људим  и значај повезивања институције на нивоу локалне заједнице ( Центар за социјални рад, Црвени крст, медији, грађани…).

Такође, стручни радници су унапредили  личне и професионалне компетенције у поступању са жртвама трговине људима.