Како бити користан у време пандемије и кућне изолације

posted in: Вести | 0

БАКА ЕВА ШИЈЕ МАСКЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

Огничење слободкретања не спречава старије од 65 година да буду солидарни и да свој здрав дух и вештине које су стекли у животу ставе у службу помоћи другима, овај пут млађима од себе, који раде и помажу другим грђанима.

Појава заразне болести КОВИД-19, познатије као ”корона вирус”, унео је многе промене у животе свих људи, од најмлађих до најстаријих. Држава је увела јасна правил понашања, како би се постигао најбољи могући учинак спречавања омасовљавања броја оболелих.

Људима старијим од 65 година прво је саветовано, а затим и прописано да не излазе из својих становили кућа и окућница, што многи у почетку нису радо прихватили.

Центар за социјални рад је већ 16. марта, јутро након проглашењванредног стања, Одлуком општинског штаба за ванредне ситуације, обуставио рад Клуба за дневни боравак у градском парку и он неће радити док се поново не створе услови за несметано и безбедано окупљање старијих људи и особа са инвалидитетом. Тако је и рад Секције ручних радова који се одвијао сваке среде од 11 до 13 часова тренутно обустављен.

Ипак, добар однос запослених у Клубу и његових чланова је и поред обуставе рада, довео ових дана до обострано корисне сарадње. Имајући у виду да се рад Службе за помоћ у кући, односно пружање услуга корисницима и након увођења ванредног стања одвија на уобичајен начин, неопходно је било обезбедити пружаоцима услуга – домаћицама и неговатељицама неоходну заштитну опрему, пошто су уобичајене месечне залихе брзо потрошене. Недостатак маски на тржишту решен је једноставно.

Купљен је потребан материјал (платно и траке), обављен разговор са баком Евом, чланицом секције ручних радова и Ева је без икаквих дилема, свеликим задовољсвтом прихватила да сашије некоко десетина маски за заштиту неговатеља при уласку у станове и куће корисника. Само дан ппријему материјала, бака Ева је сашила 30-ак комада маски, довољно да се Служба опскрби до краја прве недеље ванредног стања. Шије их још, толико да сви запослени у Центру за социјални рад могу имати по две заштитне маске сашивене од памучног материјала који се може прати на високој температури и пеглати. Имајући у виду све мекоје су предузели највиши државни органи и све бјније одговорне компаније које су преоријентисале производњу и  апочеле израду маски, проблем са њиховим недостатком биће, извесно је, брзо решен на националном нивоу.

И поред тога, наша је намера да прича о маскама које је сашила и шије бака Ева из Старе Пазове за сараднике запослене у Центру за социјални рад, буде пример другим старијим људима којима изолованост доноси осећање неспокоја и нерасположења. Слободно вме већина старијих од 65 година, може и у овим околностима организовати на користан, креативан и достојанствен начин. Сигурни смо да ће се многи старији људи пронаћи у овој причи и помоћи својим ближњима или другим суграђанима на начин који ће им причинити радост и задовољство. За солидарност и међуљудско поштовање не постоје препреке – ни када имамо заштитне маске на лицима, ни када се гледамо кроз ограде наших дворишта стрепећи за животе свих. Најважније је да су нам погледи исправни, а намере добре.