КОНФЕРЕНЦИЈА ПОКРАЈИНСКОГ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА

posted in: Вести | 0

Пет година примене Закона о спречавању насиља у породици – ефекти, изазови и решења

Дана 05.12.2022. године у Новом Саду, у Великој сали Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, одржана је конференција под називом „Пет година примене Закона о спречавању насиља у породици – ефекти, изазови и решења“.

Конференцију је, као координатор мреже „Живот без насиља“, по 17. пут организовао Покрајински заштитник грађана – омбудсман, а у раду конференције учествовали су представници Министарства правде Републике Србије, канцеларије Поверенице за заштиту равноправности, правосудних органа, центара за социјални рад, здравствених и других институција и организација које се баве насиљем у породици, представници међународних организација, као и полазници Правне клинике за борбу против насиља у породици Правног факултета у Новом Саду.

По мишљењу учесника конференције, борба против насиља у породици може се учинити ефикаснијом континуираним обукама и усавршавањем запослених у институцијама и организацијама система, брзим и ефикасним одговором на случајеве насиља, већом подршком, а нарочито разумевањем за жртве насиља, бољом међусекторском сарадњом, родно сензитивним информисањем, подизањем стручних и кадровских капацитета установа, одговарајућим буџетским издвајањима.

Конференцији су присуствовали Злата Бјелић и Оливер Ристић, дипломирани правници Центра за социјални рад општине Стара Пазова.