НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

posted in: Вести | 0

Вебинар Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана

У уторак, 30. јуна 2020. године, одржан је вебинар на тему „Насиље над женама у ванредном стању“ у организацији Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана. Вебинар је одржан у циљу размене искустава представника/ца надлежних институција и невладиних организација у борби против насиља у породици и партнерским односима за време епидемије вируса COVID-19. Теме конференције су биле примена Закона о спречавању насиља у породици и доступност и пружање различитих видова услуга и мера помоћи и подршке жртвама насиља у породици и партнерским односима у ванредном стању. Учесници конференције су били заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Снежана Кнежевић и представници Основног суда у Новом Саду, Правног факултета у Нишу, УНДП, Сигурне женске куће у Новом Саду и Сомбору, организације „Из круга – Војводина“, СОС женског центра у Новом Саду, Удружења Рома Нови Бечеј и Института друштвених наука. Учешће на вебинару су узели и представници Центра за социјални рад општине Стара Пазова – Радмила Стојановић, руководилац служби и интерног тима за заштиту од насиља у породици и Милијана Новаковић, водитељ случаја и члан интерног тима за заштиту од насиља у породици.

На скупу је истакнуто да је током ванредног стања смањен број пријава институцијама за насиље у породици, али да је био повећан број позива невладиним организацијама путем СОС телефона. Говорило се и о раду и подршци коју су пружиле међународне организације, пре свега ОЕБС, Савет Европе, UN WOMEN и друге. Као веома добар оцењен је и потез Министарства правде да се током ванредног стања не одлаже већ да се санкционише насиље над женама.

Неки од закључака конференције односе се на потребу да се у случају будућих ванредних околности/стања рад свих институција прилагоди конкретној ванредној ситуацији пошто захтев жртве за заштитом не може бити ограничен постојањем ових околности/стања. Свака институција, од правосуђа до цивилних организација, мора сачинити план рада и одговор на то како треба да функционише у време кризе, како би се у будућности спремно суочиле са сличним проблемима. Званичне институције у борби против насиља над женама треба да сарађују са невладиним организацијама и континуирано раде на подизању свести о неприхватљивости насиља сваке врсте.