ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК ПРОЈЕКТА „СОЦИЈАЛНИ РАД У ШКОЛИ – МОГУЋНОСТИ И ИЗАЗОВИ“

posted in: Вести | 0

Дана 09.03.2023. године у просторијама Клуба за одрасла и старија лица у Старој Пазови одржан је први састанак пројекта „Социјални рад у школи – могућности и изазови“. Пројекат се реализује у периоду од 01. марта до 31. маја 2023. године уз финансијску подршку Општине Стара Пазова. Носилац пројекта је Центар за социјални рад општине Стара Пазова, а у његову реализацију су укључене 9 основних и 3 средње школе са територије општине Стара Пазова које су исказале потребу за ангажовањем социјалног радника у њиховој установи. Ово је други циклус реализације пројекта, будући да је пројекат „Социјални радник у школи“ у који су биле укључене 4 основне школе првобитно био реализован у 2019. години, такође уз финансијску подршку Општине Стара Пазова.

Састанку су, поред представника Центра за социјални рад, присуствовали директори и стручни сарадници школа, укључујући председницу Актива директора основних и средњих школа са територије општине Стара Пазова Славицу Стошић, као и представници Савета родитеља. Присутнима су од стране координаторке пројекта – мастер социјалног радника Ружице Таушановић, представљени циљеви и главне активности пројекта, након чега је члан пројектног тима – мастер социјални радник Сања Крстић ближе представила овлашћења центра за социјални рад као установе социјалне заштите, препознавање ризика од стране школе, као и важност међусекторске сарадње. Састанак је пропраћен од стране Радио-телевизије Стара Пазова.

Рад социјалних радника у школама обухватаће индивидуални социјални рад са ученицима и родитељима, одржавање социо-едукативних радионица за децу и родитеље, спровођење анкете и сарадњу са надлежним установама и организацијама. Циљ ових активности је унапређење социјалне заштите у општини Стара Пазова кроз умрежавање са образовним системом и локалном заједницом на јачању хуманизације и универзализације права на образовање. Послове социјалног рада у школама обављаће координаторка пројекта Ружица Таушановић и социјалне раднице Емилија Познан, Сања Крстић, Драгана Грбић и Ана Вереш.