Одржан је други састанак радне групе за израду Акционог плана за Стратегију деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници 2022-2026

posted in: Вести | 0

У периоду од 19. до 21.септембра 2022.године, одржан је  други састанак радне групе за израду Акционог плана за Стратегију деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници 2022-2026.

Члан ове радне групе била је и Дајана Костић, дипломирана социјална радница из Центра за социјални рад општине Стара Пазова, делегирана од стране Асоцијације Центара за социјални рад Србије.

У раду радне групе коју је формирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања учешће су узели стручни радници у социјалној заштити и представници организација цивилног друштва.

Стратегија деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници 2022-2026, односи се на трансформацију установа социјалне заштите, како би се  постепено смањивао број корисника у установама за смештај и подржао њихов прелазак на живот у заједници.

Нацрт акционог плана који је израдила радна група,  смерница је за спровођење процеса деинституционализације и развој услуга у заједници за 2022. и 2023. годину.

Према речима др Стане Божовић, државне секретарке у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања : “Стратегија деинституционализације и процес трансформације установа социјалне заштите је приоритетна активност министарства, што показује и овај други сусрет радне групе задужене за израду акционог плана за 2022. и 2023. годину”.

Израду акционог плана подржао је пројекат Немачко-српске развојне сарадње „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“, који спроводи GIZ.