Перспективе развоја социјалне заштите у Србији

posted in: Вести | 0

САБОР УДРУЖЕЊА СТРУЧНИХ РАДНИКА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ СРБИЈЕ

 

Удружење стручних радника социјалне заштите Србије основано је пре 25 година ради остваривања и унапређења права и услуга у области социјалне заштите, социјалног рада и социјалне политике. Удружење је у наведеном периоду предузимало мере за унепређење стручног рада у овој области, образовање стручњака, неговање професионалне етике, унапређење сарадње са другим институцијама система, представницима власти, цивилног и приватног сектора, за развој волонтерског рада као и подстицање сарадње са сродним удружењима из страних земаља.

У организацији Удружења је 05. и 06. децембра 2019. године у Крагујевцу одржан седми по реду Сабор стручних радника социјалне заштите Србије на којем је одражана Међународна конференција на тему ”Перспективе развоја социјалне заштите у Србији”, свечано је обележено 25 година рада, а одржана је и изборна скупштина Удружења. Поред председнице управног одбора Удружења Биљане Маричић из Центра за социјални рад у Темерину, присутне су у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поздравили државни секретар Министарства Ненад Нерић, вд помоћника министра Слађана Чабрић, већница у скупштини Града Крагујевца др Гордана Дамјановић, као и други гости и званичници.

У конференцијском делу сабора присутни су имали прилике да саслушају  излагања о актуелним законским променама у социјалној заштити (Драган Вулевић), обележавању 30 година од усвајања Конвенције УН о правима деце (Драган Куриџа), о лишењу родитељског права, менторском раду са студентима, дневном третману  за децу и младе са проблемима у понашању, програмима подршке породици, раду центра за породични смештај и увојење и др. Једно од запаженијих излагања, по оцени присутних, било је излагање социјалне раднице Центра за социјални рад у Старој Пазови Мирјане Соколовић на тему ”Помоћ у кући – социјално прихватљив и економски ефикасан облик социјалне заштите”, а велико интерсовање привукла је и тема ”Палијативно збрињавање – социјална димензија” коју је представила група предавача (”Белхоспис” Београд, Геронтолошки центар Крагујевац, Дом ”Колевка” из Суботице, Центар за заштиту одојчади и деце из Београда и страни експерт Julia Downing из Велике Британије).

У изборном делу Сабора регион Срема су представљали (нови) чланови скупштине Удружења: Мирјана Соколовић из старопазовачког цeнтра и Бранислав Вукмир директор Центра за социјални рад ”Сава” из Сремске Митровице. За председника скупштине Удружења у наредне четити године изабран је Аднан Диздаревић, директор Центра за социјални рад из Новог Пазара, док је за Председника управног одбора изабран Живорад Гајић, заменик директора Републичког завода за социјалну заштиту из Београда.

У раду Сабора су учествовале и Рада Жугић, директорка центра за социјални рад из Старе Пазове и дипломирана социјална радница, руководилац служби у центру Радмила Стојановић.

 

 

ВИДЕО ЗАПИС –  https://rtk.co.rs/perspektiva-razvoja-socijalne-zastite-u-srbiji/

Преузето са интернет стране Радио телевизије Крагујевац

ВИШЕ О РАДУ УДРУЖЕЊА СТРУЧНИХ РАДНИКА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ СРБИЈЕ –   http://www.udruzenjesz.rs/