Потписивање меморандума о сарадњи у пројекту „Подстицајно родитељство кроз игру“.

posted in: Вести | 0

У организацији Министарства за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије, Уницефа и СКГО, представници 29 локалних самоуправа потписали су данас, 13.06.2022.године, меморандуме о сарадњи, чиме је у оквиру Националног скупа „Отворимо широм врата, улазе мама и тата“ покренута друга фаза програма „Подстицајно родитељство кроз игру“.  Програм интегрисаних услуга подршке родитељству и раном развоју деце обухвата област здравства, образовања и социјалне заштите.

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић изјавио је да је веома значајно да на подршци родитељима радимо заједно, усаглашено, како бисмо мајкама, очевима, хранитељима, усвојитељима, као и свим старатељима мале деце обезбедили достојанствен живот и отворили врата подршке онда када им је најпотребније, онда када су дете и његова породица најосетљивији. Министар је рекао да без јаке и многобројне породице нема наде за демографски опоравак нашег народа и Србије у целини, и изразио уверење да ће врло брзо, са оваким приступом у ком је породица у центру пажње, Србија бити регионални лидер у области унапређења подршке раном развоју и родитељству, на чему ће Влада радити посвећено као и до сада.

Од марта 2021. године „Подстицајно родитељство“ је као пилот пројекат спроведен у Новом Саду, Крагујевцу, Новом Пазару, Бору и Врању, те су представницима ових градова додељене плакете као вид захвалности на успешном спровођењу пројекта.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова изјавила је да је у пет градова програм дао позитивне резултате, чиме је утрт пут локалним властима да стварају политике које промовишу развој деце и добробит породице, како би мрежа квалитетних услуга допрла до сваког детета и сваког родитеља широм Србије. Костадинова је рекла да је циљ да се у наредне две године програмом обухвати више од 60.000 породица у Србији, домова здравља, предшколских установа и пружалаца услуга социјалне заштите, а више од 1.000 практичара раног развоја деце широм земље биће подржано да уведу иновативне праксе, чиме ће програм подршке родитељству постати кључан сегмент услуга које се пружају на локалу.  Присутнима су се обратили и државни секретар Министарства здравља Предраг Саздановић, државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милан Пашић, док је  у име Министарке државне управе и локалне самоуправе говорио државни секретар Чедомир Ракић. На скупу, одржаном у Палати Србија, обратио се и потпредседник СКГО Никола Тарбук.

Општина Стара Пазова је данас једна од 29 локалних самоуправа које су потписале меморандум о сарадњи. У име општине Стара Пазова меморандум је потписао помоћник председника Општине Војо Радановић. Потписавању меморандума присуствовала је и дирекорка Центра за социјални рад Рада Жугић.