ПРАВА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ И ДЕЦЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

posted in: Вести | 0

У организацији Покрајинског заштитника грађана (омбудсмана) проф. др Зорана С. Павловића[1] у уторак 02.06.2020. године одржана је видео конференција (вебинар) на тему ”Права особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју у ванредном стању”. Имајући у виду да је заштитник грађана институција задужена за унапређење људских права у свим областима живота, конференција је организована у циљу сагледавања права и положаја особа са инвалидитетом у време ванредног стања, да би се утврдило до колико су надлежни органи успели да пруже подршку особама са инвалидитетом и које мере или активности би било пожељно предузимати у неком наредном стању ванредних околности у којима би се могло наћи целокупно становништво, а које би биле посебно усмерене на старије грађане, односно на људе свих узраста који због болести или инвалидитета имају потребу за подршком у обављању дневних активности.

Након уводног излагања проф. др Зорана С. Павловића који је координирао конференцијом у обраћањима су узели учешће: Иванка Јовановић (Национална организација особа са инвалидитетом), Арпад Ђере (Удружење слепих и слабовидих из Сенте), Лазар Стефановић (Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом), Ивана Зелић (Из круга – Војводина), Борислава Перић Ранковић (српска стонотенисерка и параолимпијка), Соња Париповић (Мрежа подршке инклузивном образовању), Јулија Чаталинац (Центар за самосталан живот особа са инвалидитетом из Сомбора) и Виолета Страхињић (ШОСО ”Милан Петровић” из Новог Сада). Поред наведених известилаца који су били предвиђени програмом конференције, прилог разговору и расветљавању стања, потреба и могућности дали су и други учесници: проф. др Љубинко Митровић (омбудсман за људска права Босне и Херцеговине), Јелена Котевић (представница Повереника за заштиту равноправности), Чарна Петричковић (локална омбудсманка града Сомбора) и Мирјана Соколовић из Старе Пазове.

СТАРОПАЗОВАЧКА ПРАКСА И ПРЕПОРУКЕ

На видео конференцији је у име Центра за социјални рад и Друштва за афирмацију инвалида ”Феникс” из Старе Пазове учествовала социјална радница Мирјана Соколовић која се у свом обраћању заложила за поједностављивање процедура за коришћење једнократних права у ванредним околностима (новац, пакети намирница) за особе са инвалидитетом, као и за интензивирање развоја услуге ”помоћ у кући” која се и у условима ванредног стања показала врло прихватљивом и ефикасном подршком у свакодневном функционисању старијих суграђана и одраслих особа са инвалидитетом. Посебан квалитет услуге ”помоћ у кући”, која је иначе пружана за све време трајања ванредног стања, јесте у томе што се њеним развојем у свим срединама, великом броју грађана може гарантовати основно људско право на доживотни боравак у природној друштвеној средини, а самим тим смањти потреба грађана за смештајем у установе социјалне заштите, у којима су у условима пандемије били изложени високом ризику оболевања.

Учешће представника Старе Пазове на конференцији подстакнуто је идејом и залагањем директорке Центра за социјални рад Раде Жугић.

Информацију о конференцији можете погледати и на интернет страни омбудсмана –

https://www.ombudsmanapv.org/riv/index.php/vesti/ostale-vesti/2286-unapredjivati-polozaj-i  prava-osoba-sa-invaliditetom.html

ВИШЕ О ОРГАНИЗАТОРУ СКУПА:

Аутономна Покрајина Војводина
Покрајински заштитник грађана – омбудсман

Булевар Михајла Пупина 25
21 101 Нови Сад
имејл: office@ombudsmanapv.org
веб: www.ombudsmanapv.org

[1] фотограција омбудсмана – РТВ, остале фотографије – ЦСР