• о правилној исхрани деце школског узраста
  • о правилној исхрани деце школског узраста
  • о правилној исхрани деце школског узраста
  • о правилној исхрани деце школског узраста
  • о правилној исхрани деце школског узраста
  • о правилној исхрани деце школског узраста

Предавање хранитељима о здравој исхрани

posted in: Вести | 0

25.10.2017. године у Старој Пазови у Клубу за старе, одржано је предавање старопазовачким хранитељима о правилној исхрани деце школског узраста.

Предавање је одржала нутриционисткиња Ксенија Бако, а модераторке ове обуке биле су стручне раднице Центра за социјални рад, социјална радница Ружица Таушановић и психолошкиња Гордана Јовачневић. Иначе, оне раде на предметима које се баве хранитељством, те су у сталном контакту са хранитељским породицама и децом смештеном у хранитељским породицама. Пре самог предавања обратила се директорка Центра за социјални рад Стара Пазова Раде Жугић која је поздравила хранитеље односно читаво удружење хранитељаШИРОКО СРЦЕ“ чији је председник Мартин Сладок, поразговарала са њима о проблемима са којима се сусрећу који се углавном своде на финансијске.

Иначе, хранитељи се сваке последње суботе у месецу скупљају у Клубу за одрасле у старопазовачком парку и прослављају рођендан детету из хранитељске породице коме је био рођендан. За то су им потребна мала средстава, сами се финансирају због чега често имају финансијских потешкоћа и много би им значила мала помоћ. ЦСР Стара Пазова на челу са директорком Радом Жугић има слуха за наведене потребе и проблеме, а директорка је у име Центра истакла да ће се у будућем периоду потрудити да им обезбеди боље функционисање и стабилност.

Након инспиративног и веома сликовитог предавања које је одржала Ксенија Бако, повела се дискусија. Хранитељи су дискутовали о искуствима са којима се сусрећу свакодневно по питању исхране деце, њихових потреба и преференција. Стекао се утисак да малишани углавном воле да конзумирају храну која се декларише као нездрава, да неки веома слабо обедују, док су нека деца услед велике количине конзумације шећера хиперактивна.

У сваком случају, свих 23 хранитеља који су примили знања о здравој исхрани, добили су добре савете и сугестије не само шта је здраво а шта није, него и начин како припремити храну, како је сервирати деци како би им била привлачна за дегустацију и конзумацију.