Семинар о учешћу институција система социјалне заштите у обезбеђивању подршке мигрантима

posted in: Вести | 0

У Новом Саду, 23. и 24. маја 2017. године, одржан је семинар на тему учешћа институција система социјалне заштите у обезбеђивању подршке мигрантима, у контексту решавања мигрантске кризе у Србији. Семинар је реализован у оквиру пројекта „Укључивање миграција у националне развојне стратегије“ који спроводи Међународна организација за миграције (IOM) у сарадњи са Програмом Уједињених Нација за развој (UNDP), а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC). Организатори семинара су Министарство за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Републике Србије и Мисија Међународне организације за миграције у Србији, а исти је намењен стручњацима запосленим у центрима за социјални рад и другим стручњацима из система социјалне заштите укљученим у одговор Републике Србије на актуелну мигрантску кризу. Центар за социјални рад општине Стара Пазова обезбедио је присуство два стручна радника установе на овом стручном скупу.

На семинару су представљене инструкције Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о поступању институција система социјалне заштите у обезбеђивању помоћи и подршке породици и појединцу у кризним ситуацијама за мигранте/избеглице, смернице за рад са злостављаном и занемареном децом миграната/избеглица у прихватним центрима, као и индикатори за прелиминарну идентификацију могућих жртава трговине људима у популацији миграната/избеглица.

Семинару је присуствовао државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић, који је изразио задовољство хуманим одговором Републике Србије на текућу мигрантску кризу у погледу адекватне реакције система социјалне заштите на све изазове миграција и пружања заштите која је у најбољем интересу корисника, без обзира на његово порекло.

Sistem socijalne zaštite u migrantskoj krizi u Srbiji – Radio Televizija Vojvodine