СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА У УСЛОВИМА ДУГОТРАЈНЕ ПАНДЕМИЈЕ

posted in: Вести | 0

 

’’Социјална заштита у условима дуготрајне пандемије“, национална конференција у организацији Асоцијације центара за социјални рад Србије, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите, одржана је у Врњачкој Бањи 22.06. – 23.06.2021.г. у хотелу ,,Zepter.“

Стручни скуп који се традиционално одржава током јуна месеца у Врњачкој Бањи, седишту Асоцијације која обухвата 170 центара из целе Србије, окупио је око 500 запослених који раде у области социјалне заштите у Србији. Центар за социјални рад општине Стара Пазова представљали су: дипл. социјална радница Дајана Костић – чланица Управног одбора и подпредседница Асоцијације центара за социјални рад, дипл. правник Оливер Ристић – секретар Асоцијације и  дипл. социјална радница Мирјана Соколовић – чланица Скупштине удружења стручних радника социјалне заштите Србије. Присутне је у име града домаћина поздравио председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Конференција је од значаја у погледу усвајања новина, размене искустава и решавања проблема  који се најчешће сусрећу у пракси, а који су били интезивирани у доба пандемије, када окупљање професионалаца из ове области није било могуће.

Стручни скуп је отворила  Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић која је својим обраћањем изразила поштовање напорима које су запослени у социјалној заштити уложили предано радећи у ванредним околностима.

Запослени у установама социјалне заштите у време пандемије показали су хуманост, одговорност, савесност, доказујући на делу да су темељи установа социјалне заштите јаки, а да основу тог темеља чине искуство и снага запослених. Због свега тога, приоритет ће се у наредном периоду дати, по речима министарке, јачању кадровских и инфраструктурних капацитета, од изградње нових објеката до реконструкције и адаптације постојећих. ”Знамо да вас има много мање него што би требало, знамо да свако од вас ради макар за двоје. Многи од вас су у време пандемије практично живели у установама социјалне заштите и нису виђали своје породице, зато је рећи: ”хвала”,  исувише мало” поручила је минстарка.

Дарија Кисић Тепавчевић скренула је пажњу и на то да је вакцинација против COVID – 19 почела управо у установама социјалне заштите, јер је процењено да су корисници тих установа најугроженији. Према њеним речима, до овог момента вакцинисано је више од 90 одсто корисника и 80 одсто запослених, што су убедљиво најбољи параметри када је у питању обухват вакцинације професионалних категорија.

Министарка се осврнула и на законодавне активности, наводећи да је у фебруару усвојен Закон о социјалној карти, а да су у припреми измене Закона о социјалној заштити, Нацрт закона о заштити права корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, Нацрт стратегије социјалне заштите за период од 2021. до 2026. године, као и Нацрт стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници закључујући да доношење стратегија и закона није само себи сврха, већ им је циљ олакшање рада запослених и унапређење услуга социјалне заштите, закључила је министарка на скупу у Врњачкој Бањи.

Испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања учеснике је је поздравила др Стана Божовић, в.д. помоћника министра, а пригодним тематским саопштењима обратили су се и Миладин Бркић в.д. помоћника министра који је са сарадницима представио програм система за заштиту и аутоматизацију инструмената социјалне заштите, и Весна Миросављевић која је говорила о новинама у законодавном оквиру социјалне заштите.

По први пут је запосленима у социјалној заштити јавно представљено Министарство за бригу о породици и демографију које је формирано 2020. године у време пандемије, када окупљања запослених у овој области није било, а самим тим ни могућности за неосредан заједнички рад и сарадњу. У име новоформираног министарства присутнима се обратила Милка Миловановић Минић, државна секретарка.

Удружење стручних радника социјалне заштите Србије је након пленарног дела одржало годишњу скупштину, усвојивши извештаје и програме из претходне године, односно усвајајући планове и програме рада у текућој години, од којих је већина у току. Такође је најављено расписивање конкурса за републичку награду која се традиционално, сваке године,  додељује установама и појединцима, као и излазак из штампе стручног часописа Актуелности, двоброја за 2021. годину у којој се овбележава 22 године од почетка издавања часописа.

Други дан окупљања био је посвећен темама које се односе на стручни рад у области социјалне заштите: Радојка Кнежевић и Мериса Ахметовић из Центра за социјални рад у Пријепољу излагале су на тему ”Реализација васпитне мере посебне обавезе кроз групни рад”, Весна Трбовић из Републичког завода за социјалну заштиту и дугогодишња директорка Центра за социјални рад у Старој Пазови,  представила је ”Упутство за организовање виђења деце и родитеља у контролисаним условима”, док је Маја Думнић из Покрајинског завода за социјалну заштиту говорила на тему ”Саветовалиште за брак и породицу, стање и препоруке за унапређење праксе.”

Део атмосфере са стручног скупа и обраћања Министарке посетиоци ове странице могу погледати на каналу:  https://youtu.be/xND_wNPXUdo