• Оснаживање жртава насиља у породици
  • Оснаживање жртава насиља у породици

ТРИБИНА О ОСНАЖИВАЊУ ЖРТАВА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ ОДРЖАНА У НОВОЈ ПАЗОВИ

posted in: Вести | 0

У уторак, 24. октобра 2017. године, у просторији Културно-пословног центра у Новој Пазови, одржана је трибина на тему „ Оснаживање жртава насиља у породици  – упознавање са правима, ресурсима и поступцима за остваривање права“ у организацији Центра за социјални рад.

Скуп припада другом циклусу трибина које старопазовачки Центар, у сарадњи са партнерима (Основно јавно тужилаштво, Полицијска станица, Дом здравља), реализује у оквиру пројекта „Имам право на заштиту“, подржаног од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Грађани Нове Пазове и других насеља општине који су присуствовали првом циклусу трибина имали су прилику да се ближе упознају са законском регулативом и радом надлежних органа и институција у пружању заштите жртвама насиља у породици. У овом, другом циклусу, трибине су намењене представљању рада на оснаживању жртава насиља у породици и приказу доступних облика подршке.

Скуп у Новој Пазови је уводним говором отворила в.д. директора Центра за социјални рад Рада Жугић, а о теми су говорили представник Дома здравља – Верица  Поповић, дипл. социјални радник, и представнице старопазовачког Центра за социјални рад – Ивана Савић и Благојка Бако, социјалне раднице. Модератор трибине била је Дајана Костић, координатор пројекта.

Скуп је био посећен од стране Новопазовчана, а будући да су трибине које старопазовачки Центар реализује наишле на шири одјек у медијима у локалу и региону, у нашу општину су привукле и слушаоце из других средина. Наиме, путем друштвених мрежа, на основу видео прилога о истоименој трибини одржаној у Старој Пазови 17. октобра који су емитовале РТВ Стара Пазова и Радио-телевизија Војводине, о организовању трибина сазнања су стекли и представници Удружења очева из Новог Сада, који су посетили скуп у Новој Пазови. Председник Удружења Дејан Павловић је са чланом Драгутином Николићем након излагања предавача отворио живу дискусију и разговор на тему насиља у породици, истучући значај третирања насиља као универзалне категорије, а не искључиво као насиље над женама. Председник Удружења очева указао је на појаву неоснованих пријава насиља у породици којима се злоупотребљава рад институција и у статистичком смислу увећава број евидентираних пријава. Представници овог удружења нарочит фокус стављају на неосноване пријаве сексуалног злостављања деце од стране очева. Према резултатима страних истраживања, број пријава овог облика насиља бележи велики пораст, а истраживања на ову тему у Србији нису реализована. Овакве пријаве неретко резултирају ограничењем или потпуном забраном контаката деце са насилним родитељем, а након истека овог периода изостаје организована подршка институција у реуспостављању односа између деце и родитеља. Представници Удружења очева су у том смислу указали на потребу обезбеђивања специјализованих обука стручних радника у центрима за социјални рад за пружање овог облика подршке.

У дискусији су, поред представника Удружења очева, учествовали и грађани Нове Пазове, који су своје задовољство организацијом трибине истакли у усменој и писаној форми, попуњавањем евалуационих упитника.

Наредне трибине на тему „Оснаживање жртава насиља у породици – упознавање са правима, ресурсима и поступцима за остваривање права“ биће одржане у насељима Војка, Голубинци и Нови Бановци.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”32″ gal_title=”Оснаживање жртава насиља у породици”]