ФЕСТИВАЛ ПРАВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ У ЛЕСКОВЦУ ”ЗА АРГУМЕНТОВАНО ЈАЧЕ ПОМАГАЧЕ”

posted in: Вести | 0

Удружење правника социјалне заштите ”Аргумент” у сарадњи са Комором социјалне заштите Србије, организовало је 22. и 23. фебруара у Лесковцу, Међународну конференцију – Фестивал права и социјалне заштите под називом ЗА АРГУМЕНТОВАНО ЈАЧЕ ПОМАГАЧЕ. На отварању конференције учесницима су се обратили Предраг Момчиловић, директор ЦСР Лесковац, председник Скупштине удружења правника ”Аргумент”, др Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца, Мирко Јанић, државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију, Јулија Поповић, Председница Удружења правника социјалне заштите ”Аргумент” и Зоран Пашалић, заштитник грађана.

У току два дана, колико је конференција трајала, учесници су имали прилику да чују предавања о темама актуелним за функционисање система социјалне заштите, рад запослених и права корисника, као и упоредне примере из праксе земаља региона кроз две панел дискусије.

Представљене су три књиге и приређен приказ одговора на актуелна питања и дилеме у коришћењу програма за електронску евиденцију података о корисницима и услугама.

Предавање на тему ”Злоупотреба права на слободан приступ информацијама од јавног значаја” одржао је Повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић, док је заменица Повереника Сања Унковић представила примере најчешћих повреда Законо о заштити података о личности.

Предавање ”Алиментациони фонд – законске могућности и пројекције подршке породицама са децом” проф. др Небојше Шаркића, као и предавање ”Знањем против страха” дипл. правника Драгана Вулевића, расветлили су неке мање видљиве аспекте рада у социјалој заштити и могућности подршке корисницима.

Две организоване панел дискусије које је водио Игор Бошњаковић, дипл. правник ГЦСР Београд, бавиле су се темама: ”Правних и етичких изазова у комуникацији система социјалне заштите са јавношћу” и ”Позитивном праксом професионалаца на заштити најрањивијих група”.

О изазовима у комуникацији социјалне заштите са јавношћу у Србији говорила је директорица Коморе социјалне заштите Србије Сандра Перић, о пракси Босне и Херцеговине говорио је Осман Шаљо, директор кантоналне јавне установе породичног саветивалишта из Сарајева, док је о пракси Северне Македоније говорила Марија Исаевска Ристовска из центра за социјални рад Тетово.

Са примерима позитивне праксе присутне су упознали Амер Шендеровић, Породично саветовалиште Сарајево, Марија Исаевска Ристовска, Центар за социјални рад Тетово, Јелена Зорић, директорица Центра за социјални рад у Новом Саду и Бојана Накић, Удружење грађана ”Атина” из Београда.

Учесници конференције имали су прилику да се упознају са садржајем књига које су на конференцији учесницима представили: Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности која је представила приручник за новинаре и новинарке под називом ”Дискриминација и равноправност”, затим Небојша Николић који је представио коауторску књигу за превенцију Алцхајмерове болести под називом ”Можете ли победити Алојза” и Мирјана Соколовић која је представила ауторску збирку поезије ”Икона Дата”.

Приказ функционисања јединственог система електронског вођења евиденције о корисницима, правима и услугама у социјалној заштити припремили су и представили дипл. правници Марио Шили из ЦСР Суботица и Оливер Ристић из ЦСР Стара Пазова, који су давали и одговоре на конкретна питања и дилеме присутних.

Око три стотине учесника и гостију конференције из земље и иностранства присутних на стручном окупљању у Лесковцу, на својствен начин говоре о заначају који је органозовање скупа изазвало у стручној јавности. Конференција је задобила и медијски простор, а информације о догађају се могу видети на друштвеним мрежама и бројним интернет странама учесника.

Центар за социјални рад из Старе Пазове на конференцији су представљали Рада Жугић, директорица установе, Мирјана Соколовић, дипл. социјални радник, Злата Бијелић и Оливер Ристић, дипломирани правници и Јелена Сворцан, дипломирани специјални педагог.