ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ОПШТИНЕ СТАРА ПАЗОВА УРУЧЕНО ПОКРАЈИНСКО ПРИЗНАЊЕ У ОБЛАСТИ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

posted in: Вести | 0

У четвртак, 10. децембра 2020. године, у згради Покрајинске владе у Новом Саду председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је награду „Михајло Пупин“ и покрајинска признања овогодишњим добитницима. Највиша покрајинска признања установљена су поводом Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији (25. новембар), Дана обележавања Мајске скупштине (15. мај) и Међународног дана људских права (10. децембар).

Добитник награде „Михајло Пупин“ као највишег покрајинског признања је председник Матице српске проф. др Драган Станић. Добитници покрајинских признања у овој години су и драмска уметница Мира Бањац у области уметности (признање „Павле Јовановић“), оперска певачица Вера Ковач Виткаи у области културе (признање „Ференц Фехер“), Основна школа „Иван Горан Ковачић“ из Суботице за област образовања (признање „Ђорђе Натошевић“), председница Групе Универекспорт Весна Вучуревић за област привреде (признање „Лазар Дунђерски“), професорка Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду др Биљана Шкрбић у области науке (признање „Милутин Миланковић“), капитен фудбалске репрезентације Србије Александар Коларов за област спорта (признање „Момчило Тапавица“), као и Савез слепих Војводине за област људских и мањинских права (признање „Људевит Мичатек“).

Одлуком о покрајинским признањима одлучено је да је овогодишњи добитник признања за родну равноправност „Милица Томић“ Центар за социјални рад општине Стара Пазова, чијем је представнику – директорки Ради Жугић уручена диплома и награда.

Центар за социјални рад општине Стара Пазова је од сарадничких организација и удружења грађана био предложен као кандидат за доделу овогодишњег признања. Предлоге за доделу признања Центру за социјални рад поднели су Општинска организација Црвеног Крста Стара Пазова, Друштво за афирмацију инвалида „Феникс“, Удружење параплегичара и квадриплегичара „Фрушка Гора – Срем“, Удружење грађана „Сви заједно – СЗЈ“, као и Удружење „Корак сигурности“ из Суботице. Ове организације су током дугог низа година, односно у претходном периоду, оствариле успешну сарадњу са Центром за социјални рад општине Стара Пазова кроз реализацију заједничких активности на пружању подршке различитим категоријама социјално угроженог становништва и унапређењу квалитета њиховог живота.

Центар за социјални рад је предложен за добијање признања пре свега због активности предузиманих у области превенције и заштите од насиља у породици и партнерским односима реализованим у оквиру пројеката и кроз организовање и одржавање едукација и стручних скупова. Друге области у којима је Центар спроводио пројекте и предузимао додатне активности у 2019. години којима је дат допринос унапређењу квалитета живота грађана и грађанки у општини Стара Пазова односиле су се на превенцију вршњачког насиља, промовисање мера популационе политике, организовање обуке за геронтодомаћице за незапослена лица, рад социјалних радника у школама, унапређење услуге породичног смештаја за одрасла и старија лица, организовање манифестације „Октобарски дани солидарности са старијим људима – Старимо с љубављу“, информисање грађана о правима у сарадњи са месним заједницама и др.

Овом приликом Центар за социјални рад општине Стара Пазова упућује захвалност сарадничким организацијама и удружењима грађана на предлагању за доделу покрајинског признања и истиче да ће и у наредном периоду наставити да спроводи активности којима се унапређује и промовише област родне равноправности и побољшава квалитет живота свих грађана са територије општине Стара Пазова.