ШТА РЕЋИ ДЕЦИ О ВИРУСУ ЦОВИД-19 ИЗ УГЛА ПСИХОЛОГА

posted in: Вести | 0

Препорука  је да се у кругу породице разговара са децом о актуелној ситуацији, као и да дате деци одговоре на питања која их муче, пружити им информације и подршку коју родитељи могу да пруже. Није добро водити се ставом да су деца предшколског узраста премала да би разумела или да су адолесценти већ довољно велики и да све знају. У наставку можете прочитати неке предлоге:

  1. Објасните детету

Пожељно је деци објаснити зашто пазимо појачано на хигијену, објасните им, а не да из сопственог страха и панике само наметнете то као правило. Деца тада запамте вашу панику и страх, али не запамте разлог, нити га разумеју. Реците детету да постоји вирус који се зове ЦОВИД-19 који се шири брзо и да је то начин како га можемо спречити у томе. Можете рећи како ми имамо информације да се он шри преко руку, кашљања и кијања и да управо зато водимо рачуна како перемо руке, како кијамо и како кашљемо (послушајте савете лекара како то чинимо). На пример можете у неку прскалицу за воду да ставите воду и прснете, како би дете на конкретном примеру могло да види колико капљице могу далеко да иду. Можете узети фломастер и повући цртицу на својој руци и оптари руке само водом, а затим сапуном и водом двадесет секунди како би дете видело разлику).

  1. Осмислите дан детету-нека устаје и леже у исто време, као и време када једе, важно је да постоји структура дана. Укључите дете у свакодневне кућне активности (да Вам помаже у постављању за ручак, или да простире веш са Вама или скупља ствари). Школарци, наравно да поштују време предвиђено за часове и учење на даљину. Нека школарци одржавају контакте са вршњацима преко социјалних мрежа, и нека користе интернет, али водите рачуна да то не прелази три сата дневно за ваншколске активности. Седите и заједно напишите план на недељном нивоу заједно са дететом.
  2. Играјте породично неке друштвене игре-човече не љути се, карте, монопол, асоцијације, ризико и друго.
  3. Не сакривајте своју забринутост, а дететову прихватите, покушајте да га утешите и дозволите детету да Вам поставља питања. Похвалите заинтересованост детета. Можете рећи да и Ви бринете, јер је реч о вирусу који још није скроз познат и реците да верујете да ће све бити у реду, а да је сада најбитније придржавати се правила, јер тако налажу „чика доктори“.
  4. Покушајте да се ограничите на информације са друштвених мрежа, вести, само једном до два пута дневно, као Вас не би преплавиле
  5. Ако деца и чују неку узнемирујућу вест, поразговарајте са њима о томе.
  6. Пустите децу, поготову до шест година да своје емоције изразе кроз цртеж, пластелин, кинетички песак то ће лакше чинити управо на тај начин.
  7. Објасните зашто не посећује баке и деке, можете рећи да су они осетљивији и лакше им се може пренети вирус, и да је добро да их чувамо, јер су нам тако објаснили „чика доктори“.
  8. Наравно за све додатне информације можете контактирати наше САВЕТОВАЛИШТЕ.

 

Даница Радаковић Сердар дипл. психолог и психотерапеут

Сандра Марјановић, дипл психолог и психотерапеут под спв.