ЈУБИЛЕЈ КОМОРЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

posted in: Вести | 0

Комора социјалне заштите Републике Србије[1], свечаном академијом одржаном у Театру Мадленијанум у Земуну, обележила је 11.07.2022. године јубиларних десет година рада.

Академији је присуствовао велики број зпослених у установама социјалне заштите Србије, што посредно сведочи о угледу који је ова организација изградила у првој деценији постојања и рада у области за коју је основана. Подршку социјалној заштити дали су високи званичници: проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, Министарка за рад, запошљавање борчка и социјална питања, Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, представници Министартва за бригу о породици и демографију, високошколских  установа за образовање стручњака запослених у области социјалне заштите, представници струковних удружења која делују у Републици Србији и бројни други званичници и гости.

Министарка Дарија Кисић Тепавчевић[2] је свим члановима Коморе честитала јубилеј и захвалила им на свему што чине да систем социјалне заштите буде јачи, а корисници задовољнији, истичући ”да су социјални радници одговорни, савесни, пожртвовани, несебични, да брину, оснажују и проналазе најбоља решења за грађане којима је помоћ потребна” и додала, ”ви сте наши тихи хероји, радите професионално свој посао, често сте одвојени од породица и немате радно време.”

Поред обраћања Министарке Дарије Кисић Тепавчевић и директорке Коморе Сандре Перић, приказа активности и резултата рада од оснивања Коморе до данас, као и пригодног музичког програма, на академији је промовисана публикација ”Дневник тихих хероја”, својеврсно сведочанство времена обремењеног епидемијом вируса ковид у којем су сви запослени у социјалној заштити уложили огроман труд, напоре, несебичност и пожртвованост у заштити корисника, о чему се мало зна.

У овом својеврсном дневнику који су писали запослени у социјалној заштити, остаће забележене потресне исповести о данима и моћима проведеним на радном месту, стрепњи над животима својих корисника, којима су настојали да осигурају безбедност, ублаже старх, пруже утеху и пронађу излаз за страхове које ни сами нису умели да одагнају, попут колеге Горана Пеце Петровића, дипл. правника, руководиоца дома у Тешици који је у свом дневнику, између осталог, забележио: ”Размишљам…  да ли смо спровели све мере или нисмо… можда је нешто ипак промакло, можда нисмо све примерили, шансе да све пропадне су прилично велике… 276 корисника са менталним сметњама… Одлазим до Мораве која тече на пар метара од дома… Чини ми се да је и она стала. Не тече више. Река на којој сам одрастао, једина која ме разуме у овом моменту, као своје дете. Она ноћас стрепи заједно самном. Чекамо заједно. Свиће и коначно стижу сви резултати. Негативни смо…”

На сличан начин су размишљали и стрепели сви запослени у социјалној заштити – храбро, пожртвовано, достојанствено и тихо, баш онако како остаје забележено у њиховим заједничким исповестима забележеним у – ДНЕВНИКУ ТИХИХ ХЕРОЈА.

Комора социјалне заштите је на свечаној академији доделила 30-ак признања за посебне резултате у раду и неговање начела и вредности које су прокламоване Кодексом професионалне етике. Признања су, заједно са директорком Коморе Сандром Перић уручиливали Србијанка Ђорђевић и Игор Бошњаковић, директори Коморе социјалне заштите у претходним мандатима.

У име запослених у Центру за социјални рад у Старој Пазови свечаности су присуствовале директорка Рада Жугић и дипл. социјалне раднице Дајана Костић и Мирјана Соколовић.

[1]Комора социјалне заштите је независна и професионална организација запослених стручних радника и стручних сарадника у области социјалне заштите основана у циљу: спровођења поступка лиценцирања стручних радника у социјалној заштити, доношења Кодекса професионалне етике, формирања Етичког одбора, утврђивања повреда професионалне етике и изрицања мера за почињене повреде,заступања професионалних интереса чланова и запослених у социјалној заштити, пружања стручне помоћи члановима, покретања иницијатива за измене прописа у области социјалне заштите, организовања стручних скупова, обраде података и истраживања и обављања издавачке делатности у области социјалне заштите.

[2]Детаљније информације о излагању Министарке можете погледати на интернет страни МНРЗС https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/sistem-socijalne-zastite-stub-svakog-drustva