АКЦИЈА МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКЕ СОЛИДАРНОСТИ У КЛУБУ ЗА ОДРАСЛА И СТАРИЈА ЛИЦА

posted in: Вести | 0

10. Октобарски дани солидарности са старијим људима – „Старима с љубављу“

У среду, 9. октобра 2019. године, у просторијама Клуба за одрасла и старија лица у Старој Пазови организована је акција међугенерацијске солидарности – сусрет чланова Клуба са децом из Предшколске установе „Полетарац“ из Старе Пазове. Акција је део манифестације „10. Октобарски дани солидарности са старијим људима – Старима с љубављу“ коју организује Центар за социјални рад општине Стара Пазова.Активност међугенерацијске солидарности је обухватала дружење између најмлађих и најстаријих суграђана у пријатном амбијенту Клуба у којем се окупљају старија лица уз разговор и пригодно послужење. Деца из ПУ „Полетарац“ која су била у пратњи васпитачица Милене Ољача рецитовала су песме о старима и присутнима улепшала овај октобарски дан. Акцији су присуствовали директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић и организатор програма Мирјана Соколовић – руководилац Службе за помоћ у кући и Клуба за одрасла и старија лица, као и представници локалних медија.
Акције међугенерацијске солидарности представљају позитиван модел превазилажења демографске кризе која је присутна, како у другим европским земљама, тако и у Србији. У општини Стара Пазова становништво се налази у стадијуму дубоке демографске старости, о чему сведочи податак да је у 2011. години учешће грађана старијих од 60 година у укупној популацији износило 22,2%. У појединим европским земљама демографска криза се успешно превазилази и кроз развој међугенерацијских центара као ванинституционалних облика социјалне заштите који доприносе бољој сарадњи међу генерацијама и повећању блискости људи који живе на истом територијалном простору.
У општини Стара Пазова старија лица и одрасле особе са инвалидитетом имају могућност да користе услуге Клуба у Градском парку у Старој Пазови, у чијим просторијама је омогућено њихово свакодневно окупљање, учешће у организованим активностима и присуствовање дружењима и манифестацијама. Овакве активности и услуге у значајној мери доприносе унапређењу друштвеног живота старијих људи и стварању услова за активно старење.
Старија лица у општини Стара Пазова изразила су велико задовољство дружењем са децом и у великом броју се одазвали овој, као и свим досадашњим активностима манифестације „Октобарски дани солидарности са старијим људима“.