КОНФЕРЕНЦИЈА МРЕЖЕ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА“

posted in: Вести | 0

„Заједно против насиља – напредак, препреке и изазови“

У понедељак, 2. децембра 2019. године, у Великој сали Скупштине Града Новог Сада одржана је конференција мреже „Живот без насиља“ под називом „Заједно против насиља – напредак, препреке и изазови“.

Конференцију су отворили покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић, представник Града Новог Сада и шеф одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији John Clayton. Представница Координационог тела за родну равноправност Љиљана Лончар представила је изазове и достигнућа у примени Пекиншке декларације и платформе за акцију +25. На конференцији су представљени резултати истраживања и пројекти од значаја за тему скупа који су обухватали истраживање о друштвеном и институционалном одговору на фемицид у Србији (излагачи: представнице Женског истраживачког центра за едукацију и комуникацију проф др Слободанка Константиновић Вилић и проф. др Невена Петрушић), регионални пројекат „Уједињено за заустављање насиља над женама“ (излагач: представница Ромског женског центра „Бибија“ Славица Васић) и истраживање о стереотипима и предрасудама као препрекама једнаком приступу свим жртвама родно базираног насиља (излагач: представница Виктимолошког друштва Србије – координаторка мреже „Жене против насиља“ Јасмина Николић). На конференцији се говорило и о значају програма за рад са починиоцима насиља у породици у процесу заштите жртава (излагач: руководилац Сигурне женске куће и Новом Саду др Нада Падејски Шекеровић), а једна од тема била је и забрана сексуалног узнемиравања на високошколским установама – представљање примера Правног факултета Универзитета Унион у Београду о којој је причала проф. др Слађана Јовановић.

Конференција је обухватала и рад у малим групама на теме „Процена ризика“, „Рад Групе за координацију и сарадњу“ и „Фемициди изван фокуса“ у оквиру којих су уводничари били представници Полицијске управе, Основног и Вишег јавног тужилаштва, Центра за социјални рад, Института друштвених наука и СОС женског центра. Скуп је завршен представљањем Стратешког плана Мреже „Живот без насиља“ од стране консултанткиње Мисије ОЕБС-а у Србији Биљане Малетин, презентацијом закључака рада у групама и дискусијом.

Конференцији Мреже „Живот без насиља“ присуствовали су представници Центра за социјални рад општине Стара Пазова – директорка Рада Жугић и руководилац служби и Интерног тима за заштиту од насиља у породици Радмила Стојановић.