ЛЕТОВАЊЕ ЗА ДЕЦУ ИЗ ХРАНИТЕЉСКИХ И СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ПОРОДИЦА

posted in: Вести | 0

У периоду од 24. јула до 2. августа 2019. године, 45 деце из хранитељских и социјално угрожених породица са територије општине Стара Пазова боравило је у Баошићима у Црној Гори у дечијем одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“. Путовање је треће године за редом организовано од стране старопазовачког Црвеног крста и Центра за социјални рад, уз подршку Општине Стара Пазова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и донатора.
Дечије одмаралиште у Баошићима налази се у заливу Бока Которска, осам километара јужно од Херцег Новог. Намењено је за организован боравак групе деце од 5 до 14 године уз пратњу васпитача. Објекат располаже са 300 лежаја смештених у вишекреветним собама за децу и двокреветним собама за васпитаче, као и сопственом кухињом и трпезаријом у оквиру које се корисницима обезбеђује пансионска исхрана са 4 оброка дневно. Одмаралиште има сопствену плажу, спасиоце на води, учитељa пливања, летњу школу Црвеног крста Србије, службу безбедности корисника услуга, дискотеку, ТВ и видео салу, библиотеку и просторију са условима за одржавање наставе. Корисницима је обезбеђена стручна здравствена заштита у амбуланти Одмаралишта која је доступна 24 часа дневно.
Десетодневни боравак на мору обухватао је целодневне организоване активности за децу које су почињале рано ујутру, а завршаване су увече до 23 часа. Поред одлазака на плажу, купања и похађања школе пливања за непливаче, малишани су током дана учествовали у ликовним и музичким радионицама и похађали обуке које су реализовали волонтери Црвеног крста – о првој помоћи, реалистичком приказу болести, повреда и стања, превенцији трговине људима, промоцији хуманих вредности, као и часове енглеског језика. Сваке вечери деца су уживала у забавном програму и такмичењима као што је маскенбал, избор за мис и мистера, игре без граница, „Ја имам таленат“, квиз. Поред стечених диплома у школи пливања, малишани из општине Стара Пазова освојили су више првих места на такмичењима. Деца су у одмаралишту боравила у пратњи три васпитача – социјалних радница Центра за социјални рад општине Стара Пазова Емилије Познан, Весне Лачњевац и Јелене Ондрик. У одмаралишту у Баошићима, поред деце са територије општине Стара Пазова, летовала су и деца из Шапца, Новог Бечеја, Осечине и Градишта.
Децу на летовању су посетили директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић и секретар Црвеног крста Стара Пазова Живан Радаковић, који су у оквиру радне посете обишли објекат и плажу и присуствовали организованим активностима за децу. За децу са територије општине Стара Пазова директорка Рада Жугић је обезбедила вожњу бродићем до острва Госпа од Шкрпјела и Свети Марко или Страдиоти (грчки војник), где су обишли цркву Госпе од Шкрпјела и чули занимљив историјат и легенде о острвима.
Директорка Рада Жугић је са стручним радницама старопазовачког Центра за социјални рад обавила и службену посету Центру за социјални рад у Херцег Новом. У разговору са директором Блаженком Јанчићем и руководиоцем служби, размењена су искуства о раду два центра и разматрани актуелни изазови у раду и начини превазилажења тешкоћа.
Летовање је протекло у веселој и позитивној атмосфери, уз дружење, учење, забаву и игру. Центар за социјални рад општине Стара Пазова овом приликом изражава захвалност Црвеном крсту и управнику Одмаралишта Момчилу Бјеливук на обезбеђивању одличних услова за боравак, рекреацију и анимацију деце и сарадњи са представницима установе у организацији и реализацији путовања.