МУЗИЧКО-ПРИПОВЕДАЧКО ВЕЧЕ „СВИРАМ И ПРИЧАМ“ У КЛУБУ ЗА ОДРАСЛА И СТАРИЈА ЛИЦА

posted in: Вести | 0

10.Октобарски дани солидарности са старијим људима – „Старима с љубављу“

У уторак, 22. октобра 2019. године, у Клубу за одрасла и старија лица у Старој Пазови одржано је музичко-приповедачко вече „Свирам и причам“ у оквиру најављеног програма манифестације „10. Октобарски дани солидарности са старијим људима – Старима с љубављу“.

Избор гостију, допринео је и ове вечери добром расположењу бројних присутних чланова клуба. Тематска разноликост музике и приче показала се једнинственом у својој лековитости. Тако је Живко Горјановић, познати старопазовачки пчелар, говорио присутнима о чудесном свету пчела и организацији њиховог живота коју ни до данашњих дана наука није у потпуности истражила. Може се, у најкраћем, закључити да ”пчела није случајни продукт еволуције, већ пажљиво дизајнирани беочуг у глобалном механизму живота на планети Земљи – Јеванђеље природе”[1].

Широким спектром музичких бравура на виолини и гудалу у рукама др Грујице Милојевић, педијатра у пензији, преплитале су се мелодије из разних крајева, епоха и жанрова, започете и завршене (на захтев публике) познатом песмом ”Свилен конац”. Музичку подршку др Грујици пружили су Јан Чемерски Чеме на гитари и Миле Дмитрашиновић на хармоници.

Са посебним симпатијама публика је прихватила специјалног госта вечери песника Ратомира Тимотијевића Тима, боема и заљубљеника у родни топлички крај и Прокупље, који неуморно организује песничке вечери и врло често финансијски потпомаже неговању поезије због чега га неки називају и ”песнички мецена”. Ратомир се старопазовачкој публици, осим са неколико својих песама, представио избором текстова из чувене ”Коштане” Боре Станковића, показујући своју надахнутост, боемски темперамент и умеће казивања.

И, на самом крају, публика је имала јединствену прилику да се упозна са тек објављеном књигом ”Мали Раша против Рајтера” и њеним аутором Радетом Милојевић. Радетова књига, првенац, у суштини је искрена исповест о личној борби за прихватање неправди са којима се суочио у раној младости и са пакленим изазовима ретке, готово непознате – Рајтерове болести, коју је снагом воље успео да савлада.

Својим присуством и ово дружење су подржали директорка Рада Жугић и други запослени у Центру за социјални рад општине Стара Пазова, а за организацију и вођење програма побринула се, као и до сада, социјална радница Мирјана Соколовић, руководилац Службе за помоћ у кући и Клуба за одрасла и старија лица.

Наредног уторка, 29. октобра 2019. године, у Клубу за одрасла лица биће одржано музичко вече под називом „Ружо румена“ у извођењу Радмиле Андрејевић и чланова старопазвачког Градског хора којим ће бити затворена манифестација „10. Октобарски дани солидарности са старијим људима – Старима с љубављу“.

Видео прилог РТВ Стара Пазова о музичко-приповедачкој вечери „Свирам и причам“ можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=ag7lO5HY6kc&feature=youtu.be

[1] Др Томислав Терзин