OКРУГЛИ СТО О УНАПРЕЂЕЊУ РАДА У ОБЛАСТИ ХРАНИТЕЉСТВА У ОПШТИНИ СТАРА ПАЗОВА

posted in: Вести | 0

У понедељак, 12.12.2022. године, у просторијама Клуба за дневни боравак Центра за социјални рад у Старој Пазови одржан је Округли сто под називом „Округли сто-унапређење рада у области хранитељства“ у оквиру пројекта „Учимо за живот 2“, који је подржан од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Ово је уједно и завршна активност пројекта. Скуп је пријављен Комори социјалне заштите, а стручним радницима је тиме омогућено стицање бодова потребних приликом обнављања лиценце за рад. Поред стрчних радника, присутни су били и сами хранитељи, као и представници медија. Хранитељи су, такође добијали бодове, у циљу обнове лиценце.

Округли сто је отворен уводним обраћањем директорке Центра за социјални рад општине Стара Пазова Раде Жугић. Координаторка пројекта Даница Радаковић Сердар, дипл. психолог и психотерапеут је представила пројекат, циљеве и резултате истраживања. Весна Лачњевац, дипл. социјални радник је саопштавала о искуствима у раду са хранитељским породицама у оквиру пројектних активности, док је Александра Марјановић, дипл. психолог и психолошки саветник говорила о искуствима у раду са децом на хранитељству. На крају је координаторка пројекта представила закључке пројекта и о чему треба да размишљамо, те је позвала на дискусију. Након излагања разматране су могућности промовисања хранитељства, где је отворено више тема од значаја. Договорено је да се размотри израда још брошура које би биле подељене у школама, ради промовисања хранитељства. Представник РТВ Стара Пазова, Александар Опачић је предложио снимање емисије са хранитељима једном месечно, на шта су хранитељи позитивно реаговали. На крају Округлог стола је уручена награда Медвеђ Тањи за „хранитељицу године“, док су осталим хранитељима уручене захвалнице.

Округлом столу је присуствовало 34 учесника, од тога из Центра за социјални рад 68%, а хранитеља 32%. Као веома значајан пројекат „Учимо за живот“ процењује 76%, а 24% наводи да је значајан. 88% учесника наводи да ће информација и знања стечена на округлом столу веома користити у пракси, а 12% наводи делимично. За унапређење својих стручних компетенција у раду 88% учесника сматра да ће веома користити, а 12% да ће делимично користити. Као актуелну тему процењује 94% присутних, а делимично се слаже 6%. Јасност и разумљивост предавача 100% учесника процењује као веома. 94% учесника организацију округлог стола оцењује као успешну, а 6% делимично успешну. 82% присутних наводи да треба наставити стално са одржавањем округлих столова сличног садржаја, а 16% сматра да то треба чинити повремено.

Ово су неки од коментара учесника: ,,Наставити са окупљањем хранитеља.“; ,,Пријатна атмосфера као и увек! Само напред!“; ,,Хвала, било је одлично!“; ,,Јако лепа дискусија!“; ,,Супер сарадња-презадовољна.“; ,,Све похвале за колеге, свака част.“; ,,Срећно у наставку!“; ,,Дивни сте, наставите само тако!“; ,,Пројекат је веома потребан као и редовно бављење овом темом!“; ,,Захваљујем се што нам дајете подршку и разумевање!“