ОКРУГЛИ СТО О ЗНАЧАЈУ БРИГЕ О ЗДРАВЉУ ЗА ЖИВОТ ОДРАСЛИХ И СТАРИЈИХ ЛИЦА И ЛИЦА СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА И ИНВАЛИДИТЕТОМ

posted in: Вести | 0

Пројекат „Живимо под истим кровом“ 

У уторак, 19.11.2019. године, у Клубу за одрасла и старија лица у Старој Пазови одржан је округли сто под називом „Значај бриге о здрављу за живот одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом – превенција, рано откривање промена на физичком и психичком плану, правовремена реакција и деловање, редовне лекарске контроле“ у организацији Центра за социјални рад општине Стара Пазова. Округли сто је једна од активности пројекта „Живимо под истим кровом“ подржаног од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Скуп је пријављен Комори социјалне заштите и присутним стручним радницима из система социјалне заштите омогућио је стицање бодова потребних приликом обнављање лиценце за рад.

Округли сто је отворен уводним обраћањем директорке Центра за социјални рад општине Стара Пазова Раде Жугић, након чега је координаторка Дајана Костић представила пројекат „Живимо под истим кровом“, као и циљеве овог скупа. О значају бриге о здрављу за живот одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом говорили су дипл. психолог Зденка Вуковић из ШОСО „Антон Скала“ Стара Пазова и др Петар Јовановић из Дома здравља „Др Јован Јовановић – Змај“ Стара Пазова. У оквиру њихових излагања представљени су социјални, психолошки и здравствени аспекти различитих психо-физичких промена код одраслих и старијих лица, а присутнима су дате информације о томе како да препознају и правилно реагују на њихове манифестације и корисницима обезбеде адекватну помоћ и негу. Скуп је завршен дискусијом у оквиру које су учесници разменили мишљења о овој теми и ближе се посаветовали са лекаром и психологом о бризи о здрављу одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом.

Округлом столу је присуствовало више од 20 стручних радника из система социјалне заштите запослених у центрима за социјални рад Инђија, Ириг, Сремска Митровица, Пећинци и Стара Пазова, Центру за заштиту одојчади, деце и омладине „Звечанска“ и Заводу за геронтологију. Активно учешће на округлом столу имали су и пружаоци и корисници услуга породичног смештаја за одрасла и старија лица са територије општине Стара Пазова. Скупу су присуствовали и сарадници из локалних установа и организација међу којима је и секретар Црваног крста Стара Пазова Живан Радаковић. 

Евалуација округлог стола је показала да су сви учесници унапредили знања о бризи о здрављу одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом и да ће им информације стечене на скупу бити корисне у пракси. Тема округлог стола оцењена је веома значајном, a нарочито позитивни коментари дати су од стране пружалаца услуга који овај скуп, као и целокупни пројекат “Живимо под истим кровом“, сматрају великом подршком унапређењу породичног смештаја за одрасла и старија лица у општини Стара Пазова. 

Наредног уторка, 26.11.2019. године, у Клубу за одрасла и старија лица у Старој Пазови биће одржан округли сто на тему „Неговање здравих стилова живота – значај исхране и физичких активности у превенцији и рехабилитацији одраслих и старијих лица и лица са менталним сметњама и инвалидитетом“ са почетком у 13 часова.