САСТАНАК СА СТРУЧЊАЦИМА ЦПСУ И ПОСЕТА ДЕЦИ У ХРАНИТЕЉСКОЈ ПОРОДИЦИ У ВАЉЕВУ

posted in: Вести | 0

Дана 07.08.2019. године је одржан састанак стручног тима Службе за децу и младе Центра за социјални рад општине Стара Пазова – стручних радника Милке Перендије, Милана Јанковића, Иване Новаковић и директорке Раде Жугић и стручних радника Центра за породични смештај и усвојење Београд – одељења у Ваљеву и обављена је посета деци која су збринута у хранитељску породицу у Ваљеву, где су размењена искуства у досадашњем ангажовању у раду са породицом и децом, те је договорен даљи рад на заштити малолетне деце. 

Проблеми деце почињу у породици и тамо треба и да буду решени, ако је могуће у биолошкој, а ако не у заменској – хранитељској. Хранитељи знају да од њиховог ангажовања зависи како ће дете одрасти и превазићи проблеме са којима су дошли и проблеме који долазе са развојним и неразвојним кризама. Често се дешава да хранитељи, у жељи да деци обезбеде све што желе а не оно што им треба, штите децу од одговорности и не траже стручну помоћ, већ се труде да проблеме самостално решавају, због чега и сами упадну у кризу. 

Један од дивних примера из праксе пружила нам је хранитељска породица из Ваљева која је у своју породицу прихватила три дечака са територије општине Стара Пазова и уз свесрдну помоћ и подршку стручних радника Центра за породични смештај и усвојење Београд – одељење Ваљево и Центра за социјални рад општине Стара Пазова успешно превазишла адаптациону кризу дечака. Резултате њиховог и нашег рада показао нам је задовољан осмех и чврст загрљај дечака чији позив за поновни сусрет за Нову годину не може бити одбијен.

Милка Перендија

социјални радник