ТЕМАТСКО ВЕЧЕ О НАСИЉУ И ДИСКРИМИНАЦИЈИ ПРЕМА СТАРИЈИМА

posted in: Вести | 0

10. Октобарски дани солидарности са старијим људима – „Старима с љубављу“

У уторак, 8. октобра 2019. године, у Клубу за одрасла и старија лица у Старој Пазови одржано је тематско вече под називом „Како да препознам насиље и дискриминацију према старијима“ у оквиру манифестације „10. Октобарски дани солидарности са старијим људима – Старима с љубављу“ коју организује Центар за социјални рад општине Стара Пазова. Као стручњак који се нарочито бави овом тематиком, о насиљу и дискриминацији према старијим људима је говорила Надежда Сатарић из социјално-хуманитарне организације Amity – снага пријатељства.

У оквиру овог дружења чланови Клуба за одрасла и старија лица и други старији суграђани су проширили знања о специфичностима физичког, психичког, економског и социјалног насиља према старијима и научили како да га препознају. Такође, наглашена је важност пријављивања насиља надлежним институцијама како би се пружила правовремена заштита старијима који трпе насиље. Скуп је био интерактивног карактера, а присутни су били веома активни у разговору. Посебно уважени гости тематске вечери чијим учешћем је промовисана активна старост су били професор методике социјалног рада у пензији Милорад Бата Миловановић, као и Александар Дамјановић, књижевник из Новог Сада, који је проглашен за мајстора пера на конкурсу организације Amity за најбољи путопис старијих особа из Војводине. Поред директорке Центра за социјални рад општине Стара Пазова Раде Жугић и организатора програма Мирјане Соколовић, тематској вечери су присуствовали и стручни радници Центра за социјални рад, као и представници социо-хуманитарне организације Caritas и представници Општинске организације Црвеног крста Стара Пазова.

Видео прилог о тематској вечери „Како да препознам насиље и дискриминацију према старијима“ можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=WlYdxNnv5o0&feature=youtu.be

Наредно дружење у оквиру манифестације „10. Октобарски дани солидарности са старијим људима“ биће одржано у уторак, 15.10.2019. године, у форми поетско-драмске вечери под називом „Ватриште ока“ на којој ће гости бити песник Миленко Чуровић Кичавски и глумац Бранко Бабовић.