XIII ФЕНИКСОВ ДЕФИЛЕ ПРИЈАТЕЉСТВА

posted in: Вести | 0

 Заједничка шетња у знак подршке особама са инвалидитетом

У четвртак, 24. октобра 2019. године, одржан је XIII Дефиле пријатељства у организацији Друштва за афирмацију инвалида „Феникс“ и Удружења параплегичара „Фрушка Гора – Срем“. Циљ овог традиционалног окупљања је јачање пријатељства и разумевања међу људима на основама толеранције и недискриминације и изражавање захвалности локалној средини због подршке особама са инвалидитетом и њиховим организацијама.

Учесници шетње су се окупили у Градском парку у Старој Пазови, где је свечано отворена манифестација. Водитељка програма – председница Друштва за афирмацију инвалида „Феникс“ и новинарка Јелица Деспот, поздравила је чланове удружења, сараднике и грађане који су дошли да подрже особе са инвалидитетом, и у име „Феникс“-а и у своје лично име изразила захвалност покровитељима манифестације – Општини Стара Пазова, Месној заједници Стара Пазова и предузећу „Медиус“ д.о.о. Нова Пазова, као и свим суорганизаторима скупа.

Традиционалној шетњи је претходио програм у Градском парку у чијем су извођењу учествовали најмлађи суграђани. Деца из Предшколске установе „Полетарац“ из Старе Пазове су у пратњи својих васпитача певала и рецитовала дечије песме и унела радост у окупљање.

XIII Фениксов Дефиле пријатељства је званично отворила директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић, прошлогодишња кума удружења „Феникс“. Рада Жугић је у свом обраћању изразила подршку особама са инвалидитетом и њиховим организацијама у раду на афирмацији инвалида и њиховој интеграцији у живот заједнице. Сарадња Центра за социјални рад општине Стара Пазова и Друштва за афирмацију инвалида „Феникс“ датира од оснивања Друштва 1994. године и огледа се у заједничком коришћењу ресурса и реализацији заједничких активности и пројеката. Поред директорке, учешће у Дефилеу пријатељства су узели и стручни радници Центра за социјални рад општине Стара Пазова, међу којима је и социјална радница Мирјана Соколовић – потпредседница Удружења „Феникс“, као и запослени у Служби за помоћ у кући.

Учесници шетње су се упутили Карађорђевом улицом до центра града, а затим Светосавском улицом до зграде Општине и Трга др Зорана Ђинђића, где је настављен програм манифестације. Присутнима се обратио Горан Рајковић, председник Удружења параплегичара „Фрушка Гора – Срем“, као и председник Друштва за афирмацију инвалида „Феникс-плус“ из Бечеја Стеван Марков. За извођење културно-уметничког програма

биле су задужене млађе фолклорне групе културно-уметничких друштава „Бранко Радичевић“ и „Херој Јанко Чмелик“, као и ученице Основне школе „Бошко Палковљевић – Пинки“ из Старе Пазове Сара Новчић и Теодора Ракетић које су прочитале своје радове награђене на конкурсу “Белог штапа“ који традиционално организује Међуопштинско (Инђија/Стара Пазова) удружење слепих и слабовидих из Инђије на које ученици старопазовачких основних школа редовно шаљу своје радове. Поезијом се присутнима представио и Стеван Кораћ, песник из Војке и члан „Феникс“-а, а програм је завршен уз звук хармонике коју је свирао глумац и певач Миодраг Мића Костић.

Видео прилог о XIII Фениксовом Дефилеу пријатељства можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=kT-EjvR_EB4&feature=youtu.be