ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „СТАНОВАЊЕ РОМА“

posted in: Вести | 0

Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима

У уторак, 10. септембра 2019. године, у Хотелу Radisson Collection, Old Mill Belgrade, одржана је завршна конференција пројекта „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима“. Пројектом управљају Министарство финансија Републике Србије и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ, а финансира се из средстава Делегације Европске Уније и буџета Републике Србије као суфинансијера. Корисници пројекта су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Канцеларија за људска и мањинска права, којима техничку подршку у имплементацији пројекта пружа конзорцијум који предводи КПМГ д.о.о. Београд.

Учесницима конференције су се у оквиру уводне речи обратили директорка Канцеларије за људска и мањинска права г-ђа Сузана Пауновић, представник Министарства финансија г. Марко Јовановић, заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији г-ђа Матеја Норчић Штамцар и државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре г. Зоран Лакићевић. Г-ђа Драгана Јовановић Аријас из Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва представила је перспективе инклузије Ромкиња и Рома и односе са стамбеним питањима. Пројектне резултате и активности су презентовали г. Алеш Зупан, вођа пројектног тима, и експерти г-ђа Бранкица Јеремић и г. Братислав Илић. Ромски координатори Града Суботице и Општине Оџаци г. Стеван Николић и г. Андрија Ђурић говорили су о искуствима крајњег корисника пројекта. Скуп је завршен давањем финалних препорука и будућих перспектива у области становања Ромкиња и Рома.

Пројекат „Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима“ реализован је у периоду од јуна 2017. године до септембра 2019. године у укупном трајању од 27 месеци. Главни резултати пројекта односе се на изградњу инфраструктуре у подстандардним ромским насељима која ће унапредити услове живота за преко 5000 припадника ромске популације, као и на изградњу и реновирање укупно 185 стамбених јединица за преко 740 Ромкиња и Рома. У оквиру пројекта је израђена техничка документација потребна за пројекте унапређења стамбених услова за више од 70 кућа, 300 станова, као и за пројекте унапређења инфраструктуре за преко 4000 корисника, припадника ромске популације. Значај пројекта се огледа и у формирању 20 мобилних тимова за социјално укључивање Рома у 20 локалних самоуправа у Србији, међу којима је и општина Стара Пазова, са којима се интензивно радило на унапређењу подршке ромској популацији на локалном нивоу.

Завршној конференцији пројекта су присуствовали  чланови мобилних тимова општина које су учествовале у пројекту. Од представника из Старе Пазове скупу су присуствовали координатор за ромска питања Александар Балиновић, стручни радник Центра за социјални рад Ана Обрадовић, саветник Националне службе за запошљавање Јадранка Бубоња и педагошки асистент Основне школе „Симеон Араницки“ Тамара Николић.