ЗАВРШНА ТРИБИНА ПРОЈЕКТА „ПРЕВЕНЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА“

posted in: Вести | 0

Пројекат „Превенција вршњачког насиља – Насиље није кул, насилник није друг“ 

У четвртак, 17.10.2019. године, у великој сали Беле зграде одржана је трибина под називом „Превенција вршњачког насиља – Насиље није кул, насилник није друг“ у организацији Центра за социјални рад општине Стара Пазова. Трибина је била посвећена представљању резултата истоименог пројекта који је реализован у периоду од 1. марта до 30. јуна 2019. године под покровитељством Општине Стара Пазова. Носилац пројекта је Центар за социјални рад општине Стара Пазова, а реализован је у сарадњи са Основном школом „Слободан Савковић“ у Старим Бановцима, Радио-телевизијом Стара Пазова, Полицијском станицом у Старој Пазови и Основним јавним тужилаштвом у Старој Пазови. 

Трибина је отворена приказом краткометражног промотивно-едукативног филма Радио-телевизије Стара Пазова на тему вршњачког насиља у оквиру којег су представљене главне активности пројекта „Насиље није кул, насилник није друг“ које су реализоване у 2019. години. Учеснике скупа су поздравили помоћница председника општине Стара Пазова Наташа Мићић, директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић, директор Основне школе „Слободан Савковић“ Стари Бановци Бошко Милојевић и директор Радио-телевизије Стара Пазова Милош Лазић. Специјални гост трибине био је глумац и водитељ Милан Калинић који је, као родитељ и јавна личност, говорио о теми вршњачког насиља и важној улози родитеља у превенцији овог проблема. Пројекат су подржале и друге медијске личности које су учествовале у промотивним спотовима као саставном делу промотивно-едукативног филма.

У оквиру представљања резултата пројекта присутнима се обратила координаторка Ведрана Радмиловић, дипломирани специјални педагог, која је поздравила присутне и изразила захвалност тиму који је учествовао у реализацији пројектних активности. Поред представљања радионица које су реализоване са ученицима и родитељима ученика трећег и четвртог разреда Основне школе „Слободан Савковић“ и трибине за родитеље свих ученика школе која је реализована у првој половини ове године, на скупу су посебно били представљени резултати истраживања које је спроведено са групом ученика који су похађали радионице. О истраживању је говорила дипл. психолог Даница Радаковић Сердар. У оквиру овог излагања учесници скупа су се упознали са присутношћу различитих облика насиља међу ученицима који су учествовали у истраживању и њиховој спремности да пријаве насиље, толеранцији на насиље коју имају деца и родитељи, начинима реаговања родитеља на насиље, поверењу у институције и другим значајним темама. Тестирањем које је спроведено пре и након реализације радионица је утврђено да је пројекат у значајној мери допринео повећању нулте толеранције на насиље код деце и родитеља. Нарочито значајан резултат пројекта је изражен став сваког детета да би пријавило насиље уколико би истом било изложено. Представљени резултати евалуације радионица од стране деце и родитеља показују велико задовољство деце учешћем у пројекту и високу општу оцену родитеља (4,9 на скали од 1 до 5) о одржаним радионицама. 

Гости трибине су били и представници Полицијске станице и Основног јавног тужилаштва у Старој Пазови – инспекторка Марина Чапо и јавни тужилац Владимир Николић, а скуп је завршен излагањем новинара Радио-телевизије Стара Пазова и модератора ове трибине Слободана Станковића које се односило на тему медијског извештавања о случајевима вршњачког насиља. 

Трибини је присуствовало око 100 учесника међу којима су били стручни радници установа социјалне заштите са територије сремског и јужнобанатског округа – Инђије, Руме, Сремске Митровице, Ирига, Старе Пазове и Алибунара, као и представници васпитно-образовних и других институција, невладиног сектора и медија са територије општине Стара Пазова. Својим присуством скуп је подржала и помоћница председника општине Стара Пазова Маја Грбић. 

Резултати евалуације завршне трибине пројекта „Превенција вршњачког насиља – Насиље није кул, насилник није друг“ су показали висок степен задовољства учесника пројектним резултатима и одржаним скупом. По мишљењу учесника трибине, најважније предности пројекта се односе на бављење актуелном и значајном темом, превентивни рад, међусекторску сарадњу, оснаживање и деце и родитеља, као и на укључивање целокупне друштвене заједнице и медија у спречавању вршњачког насиља у општини Стара Пазова.