• КАЗНА ДОЖИВОТНОГ ЗАТВОРА ЗА УБИЦЕ ДЕЦЕ
  • КАЗНА ДОЖИВОТНОГ ЗАТВОРА ЗА УБИЦЕ ДЕЦЕ

Иницијатива фондације Тијане Јурић

posted in: Вести | 0

Од 23. до 29. Октобра у читавој Србији спроводи се потписивање иницијативе  КАЗНА ДОЖИВОТНОГ ЗАТВОРА ЗА УБИЦЕ ДЕЦЕ .

Ова иницијатива је организована од стране фондације Тијане Јурић и спроводи се у више од 40 градова у Србији, измеђуосталог у Старој Пазови, где је огроман број грађана потписало истоимену иницијативу, као и сви радници Центра за социјални рад Стара Пазова, који је штавише послао своје волонтерке Ану Обрадовић и Милицу Јовановић и тако допринео овој акцији.

Предлог фондације Тијане Јурић је увођење казне доживотног затвора који подразумева увођење новог члана у Кривични законик којим би се за најтеже облике тешких кривичних дела која су за последицу имала смртни исход детета, малолетника или бремените жене, требало да се пропише казна доживотног затвора. Други циљ иницијативе је да се изменом закона, осуђени којима је правоснажном пресудиом изречена казна доживотног затвора, не могу условно отпустити са издржавања казне.

Да потсетимо, смртна казна у СРЈ је укинута 2002. године, на максималну казну затвора од 40 година, а правоснажно је осуђено 67 лица. Пракса је показала да су у великом броју случајева починиоци најтежих кривичних дела каква су убиства деце способни да поново учине исто дело.

Фондација Тијана Јурић која је покренула ову иницијативу је става да је време да се преиспита постојећи казнени систем и ефекти које је он постигао након укидања смртне казне.