• „Октобарски дани солидарности са старијим људима“
  • „Октобарски дани солидарности са старијим људима“
  • „Октобарски дани солидарности са старијим људима“
  • „Октобарски дани солидарности са старијим људима“
  • „Октобарски дани солидарности са старијим људима“
  • „Октобарски дани солидарности са старијим људима“
  • „Октобарски дани солидарности са старијим људима“
  • „Октобарски дани солидарности са старијим људима“

ОБЕЛЕЖЕН МЕСЕЦ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИМА – „Октобарски дани солидарности са старијим људима“

posted in: Вести | 0

Центар за социјални рад општине Стара Пазова и ове године је традиционално обележио месец солидарности са старијим суграђанима у оквиру манифестације „Октобарски дани солидарности са старијим људима“. Манифестација је обухватила низ окупљања и дружења са културно-уметничким садржајима која су реализована сваког уторка у месецу. Овим активностима Центар за социјални рад већ осам година даје свој допринос афирмацији активног старења и подстицању солидарности окружења са старијима и старима.

Манифестација је отворена 3. октобра, поселом Друштва за афирмацију инвалида „Феникс“ под називом „Вече са Бекијем Бекић“. Домаћин вечери била је Јелица Деспот, председница удружења и новинарка. Афирмисани уметник Беки Бекић, велики хуманиста и дугогодишњи пријатељ Друштва, увеличао је овај догађај и извођењем пригодних песама забавио присутне.

Наредног уторка, 10. октобра, одржано је музичко вече „Српско-руско пријатељство“, чији је домаћин био Артур Риков, певач руских романси и композитор. Артур Риков говорио је о свом животу и животу своје породице која се доселила са Урала из Русије, о одлуци да се настани у Нове Карловце, као и о свом ангажовању у музичким групама са којима наступа по Русији и Србији. Госте је забавио извођењем руских романси.

Поетско музичко вече под називом „Песме УзДисаЈа“ одржано је 17. октобра. Домаћин вечери био је Милош Иветић, песник, а уз њега и други песници Савеза књижевника у отаџбини и расејању из Новог Сада, Инђије и Старе Пазове, који су рецитовали своје стихове и стихове посвећене српском песнику и родољубу Владиславу Петковићу Дису. У програму су учествовали чланови старопазовачког Градског хора, који су отпевали неколико староградских песама. Са посебним задовољством, захвалношћу и позивом на нова дружења присутнима се обратила директорка Центра за социјални рад Рада Жугић.

У години проглашеној за годину међугенерацијске солидарности, манифестацију су затворили најмлађи, у оквиру музичке вечери „Деца и млади – старијима и старима“ одржане 24. октобра. Дечији хор „Светосавско звонце“ под управом Владане Бзовски, био је домаћин ове вечери. Старији суграђани уживали су у извођењу духовних, традиционалних и грчких песама.

У оквиру манифестације организована је акција међугенерацијске солидарности кроз сусрет чланова Клуба за одрасла и старија лица са децом из предшколске установе „Полетарац“. Месец солидарности, односно амбијент у Клубу за одрасла и старија лица у Градском парку у Старој Пазови, улепшан је изложбом рукотворина чланова секције Клуба. По први пут је своје радове израђене у дрвету изложио члан Клуба Клаћик Шимон.

Аутор и водитељ програма је Мирјана Соколовић, социјална радница, која руководи Службом за помоћ у кући и Клубом за одрасла и старија лица при Центру за социјални рад. Она је позвала све старије суграђане да се активирају у раду Клуба који је за одрасле особе са инвалидитетом, пензионере и старија лица, отворен сваког радног дана од 09 до 15 часова.

Корисни линкови:

1.Фениксово посело ”Вече са Бекијем Бекић” 03.10.2017.

https://www.youtube.com/watch? time_continue=1&v=D6AN2AE8gNk   

2.Посета деце из предшколске установе Полетарац 05.10.2017.
 
3. Вече српско-руског пријатељства, Артур Риков
4. Вече поезије ”Песме УзДисаЈа”, Милош Иветић и други песници
 

5. Деца и млади старијима и старима – хор ”Сбетославско звонце”

https://www.youtube.com/watch? v=TajENTd9s_w

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”33″ gal_title=”„Октобарски дани солидарности са старијим људима“”]