• Превенција насиља, посебни ризици и мере заштите
  • Превенција насиља, посебни ризици и мере заштите

ТРИБИНА О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ ОДРЖАНА У ОШ „СИМЕОН АРАНИЦКИ“

posted in: Вести | 0

Трибина на тему „ Превенција насиља, посебни ризици и мере заштите, као и реаговање у случају када се насиље деси“ одржана је у среду, 13. децембра 2017. године, у Основној школи „Симеон Араницки“ у Старој Пазови. Трибина је била намењена родитељима ученика, наставном особљу школе и грађанима, а учесници трибине били су представници Школске управе Нови Сад Злата Јовић, као и представници релевантних локалних институција – Центар за социјални рад, Полицијска станица и Дом здравља.

Скуп је отворила директорка ОШ „Симеон Араницки“ Слађана Бурсаћ која је дала уводну реч, након чега је представљен рад интерног тима школе за спречавање вршњачког насиља и представљене превентивне активности које тим спроводи. Затим је уследила дискусија, у оквиру које су представници надлежних институција одговарали на питања која су постављали присутни родитељи и грађани. Испред Центра за социјални рад општине Стара Пазова трибини су присуствовале директорка Рада Жугић и руководилац служби Радмила Стојановић, а на питања грађана одговарала је стручна радница Ведрана Радмиловић, дипл. специјални педагог.

На трибини су разматране најчешће дилеме и проблеми са којима се школа и родитељи сусрећу у превазилажењу проблема вршњачког насиља, а родитељи су упознати са процедурама рада Центра за социјални рад и МУП-а у случајевима пријава вршњачког насиља. Учесници трибине су били сагласни у ставу да је неопходан континуиран превентивни рад на плану спречавања вршњачког насиља, као и да је неопходно благовремено и адекватним методама реаговати на појаву вршњачког насиља. Раним интервенцијама превентивног карактера потребно је препознати насилничко понашање код деце, поставити јасну забрану испољавања истог како не би дошло до његовог структуирања у комплексније облике. Основна порука одржане трибине јесте истицање значаја превенције вршњачког насиља кроз укључивање свих релевантних друштвених чинилаца у тај процес, потреба за интензивном сарадњом свих институција и родитеља, као и неопходност интензивирања превентивних активности у односу према малолетној деци.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”42″ gal_title=”ТРИБИНА О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ ОДРЖАНА У ОШ „СИМЕОН АРАНИЦКИ“”]