Светски дан борбе против алцхајмерове болести

posted in: Вести | 0

     Стручни скуп “Сети се да и ја имам права…”

 

У четвртак, 21. септембра 2017. године, у установи Геронтолошки центар Београд, обележен је Светски дан борбе против Алцхајмерове болести у оквиру стручног скупа под називом „Сети се да и ја имам права…“. Скупу су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом Владана Јовић.

Програмом скупа обухваћене су теме Епидемиологија Алцхајмерове болести (предавач: проф. др Елка Стефанова, Клиника за неурологију, Медицински факултет Београд), Социјални аспекти бриге о оболелима од Алцхајмерове болести (предавач: Вања Талески, управница дома Бежанијска коса) и Здравствена заштита оболелих од Алцхајмерове болести у условима домског смештаја (предавач: сци др Славица Голубовић, психијатар Геронтолошког центра Београд), а учесници скупа имали су могућност да обиђу радионице у Алцхајмер кафеу и стекну увид у методе и терапије које се користе у раду са особама оболелим од деменције и Алцхајмерове болести.

На скупу се говорило о порасту броја особа оболелих од Алцхајмерове болести у свету и код нас, бројним проблемима које болест носи са собом у погледу постављања правовремене дијагнозе, лечења, адекватне бриге о оболелима у свим фазама болести у оквиру породице или институција, као и остваривању права и заштити оболелих од злостављања и дискриминације. Теме су обрађене са аспеката правне, социјалне и здравствене заштите.

Овом стручном скупу присуствовали су представници Центра за социјални рад општине Стара Пазова ангажовани у Служби за заштиту одраслих и старих – Дајана Костић (руководилац) и Весна Ђорђевић (водитељ случаја), као и неговатељице Службе за помоћ у кући – Маја Мишкив и Бојана Ћурчић.

Слика са стручног скупа “Сети се да и ја имам права…”