Волонтеризам у служби социјалне заштите

posted in: Вести | 0

 

У среду 29. марта 2017. године у Београду је одржан Трећи састанак Сталне конференције градова и општина – Мреже за социјалну заштиту. Састанку на тему ”Волонтеризам у служби социјалне заштите” којем је присуствовао велики број представника локалних самоуправа, установа социјалне заштите и цивилног сектора прриказани су примери добре праксе градске општине Звездара из Београда и неколико градова и општина у Србији: Кањижа, Суботица, Ужице, Чајетина и Топола.

Владимир Илић, Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и социјална питања је, у поздравној речи присутнима, између осталог рекао: ”да је Влада Србије 2017. годину прогласила годином међугенерацијске солидарности и да волонтери у њој заузимају најзначајније место. Господин Илић је изјавио да је кроз Црвени крст Србије ангажовано више од 60.000 волонтера,а да је за рад Црвеног крста Министарство обезбедило укупно 515.000.000 динара за функционисање народних кухиња у 77 градова и општина Србије који обезбеђују оброк за 36.000 корисника”.

Као пример добре праксе организовања волонтерских активности од стране локалне самоуправе, господин Илић је истакао Градску општину Звездара. Дугогодишњи успешан рад на развоју волонтеризма и његовом доприносу развоју социјалне заштите представили су Мирослав Мариновић, члан већа, Радмила Урошевић, шеф одсека за социјалну заштиту, оделења за друштвене делатности и волонтери Ранка Јелачић и Игор Шишатовић.

Весна Миленовић генерални секретар Црвеног крста Србије говорила је о раду Црвеног крста који са преко 60.000 волонтера представља најмасовнију волонтерску организацију у нашој земљи, чије програмске активности произилазе из циљева и задатака Међународног покрета.

На састанку је такође представљена интернет платформа volonter.rs о којој је, као новијој могућности укључивања грађана у волонтерски рад говорио њен оснивач Матеја Живадиновић.

Старопазовачку општину су на састанку представљале Рада Жугић в.д. директора Центра за социјални рад и Мирјана Соколовић, социјални радник, члан мреже за социјалну заштиту СКГО.

фотографија је преузета са facebook стране СКГО