• Удружење стручних радника социјалне заштите Србије
  • Удружење стручних радника социјалне заштите Србије
  • Удружење стручних радника социјалне заштите Србије
  • Удружење стручних радника социјалне заштите Србије

ЉУДИ КОЈИ ЧЕКАЈУ

posted in: Вести | 0

Да је сиромаштво проблем са којим се суочава велики број грађана Србије показали су резултати истраживања које је спровело Удружење стручних радника социјалне заштите Србије. Извештај о истраживању представљен је стручној јавности на скупу који је одржан у Нишу 24.01.2018. године којем је присуствовало стотинак стручних радника свих установа социјалне заштите у Србији укључујући запослене и руководиоце Републиког и  Покрајинског завода за социјалну заштиту Божидара Дакића и Татјану Грнчарски.

Галерија

[Best_Wordpress_Gallery id=”47″ gal_title=”Удружење стручних радника социјалне заштите Србије”]

Руководиоци истраживања ”Људи који чекају –положај угрожених група из неразвијених подручје”и аутори истоимене публикацијеБиљана Маричић, Ива Бранковић и Живорад Гајић, упознали су присутне са сложеним животним околностина са којима се суочавају грађани неразвијених општина у Србији. Они најчешће живе у селима која изумиру, у недовољно развијеним или недоступним подручјима, далеко од бриге друштва и потребна им је свака врста помоћи.

У Србији укупно 44 општине спадају у ред неразвијених јер је стопа развоја у њима за 60% нижа од републичког просека: Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Босилеград, Брус, Бујановац, Варварин, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Књажевац, Крупањ, Куршумлија, Кучево, Лебане, Љиг, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Нова Варош, Опово, Петровац на Млави, Прешево, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рашка, Рековац, Сврљиг, Сјеница, Сурдулица, Трговиште, Тутин и Црна Трава.

Да лије повезивање развијених са неразвијеним општинама и међусобна подршка, један од могућих изазова социјално одговорног односа према проблемима са којима се суочавају бројне средине у Србији и њихови грађани, питање је које у пракси може да пронађе ваљан одговор?!

Стручном скупу у Нишу у име старопазовачког центра за социјални рад присуствовала је социјална радница Мирјана Соколовић.