„КРОЗ ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА“ – ТРИБИНА О НАСИЉУ ПРЕМА ЖЕНАМА И ЗАКОНСКИМ МЕРАМА ЗАШТИТЕ

posted in: Вести | 0

У уторак, 28. новембра 2017. године, са почетком у 18 часова, у скупштинској сали Беле зграде одржана је трибина о насиљу према женама и законским мерама заштите под називом „Кроз живот без насиља“. Трибину је, у сарадњи са Општином Стара Пазова, организовао Завод за равноправност полова у оквиру „Програма за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима у АПВ за период 2015-2020. године“. Програм је намењен информисању маргинализованих група жена (жене са села, Ромкиње, жене са инвалидитетом) о мерама заштите и доступним ресурсима у циљу подстицања њиховог активизма, а реализује се уз учешће надлежних институција.

На самом почетку скупа учесницима трибине обратили су се члан Општинског већа Радоје Благојевић и директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, који су поздравили присутне и истакли важност оснаживања жена у локалним заједницама, нарочито у економском смислу, као и потребу за подизањем свести о нултој толеранцији на родно засновано насиље. О значају жена у друштву говорила је Либушка Лакатош, посланица Народне скупштине Републике Србије, а присутнима се обратила и Мирјана Радојевић, посланица Скупштине Аутономне покрајине Војводине. Директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић поздравила је организаторе и госте трибине, осврнувши се на значај информисања жена о насиљу и мерама заштите, будући да је ова друштвена група насиљу највише изложена. О самом феномену и облицима насиља према женама говорила је породична саветница Милена Дујовић. Представници надлежних институција – Владимир Николић, јавни тужилац, Марина Чапо, полицијски инспектор и Милан Јанковић, правник Центра за социјални рад, представили су рад локалног Координационог тела за заштиту жртава од насиља у породици и делатност својих установа, уз приказ пројеката Центра за социјални рад – „Имам право на заштиту“ и „Алтернатива насиљу“, реализованих уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Модератор трибине била је Драгана Стевић, одборница СО Стара Пазова.

Одржавање трибина које организује Завод за равноправност полова одвија се током трајања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља према женама“, у периоду од 27. новембра до 5. децембра 2017. године. Ова међународна кампања обележава се од 1991. године, а повезује важне датуме – 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама, 29. новембар – Међународни дан заштитника људских права жена, 1. децембар – Светски дан борбе против СИДЕ, 6. децембар – годишњица Монтреалског масакра и 10. децембар – Међународни дан људских права. Осим у Старој Пазови, трибине су одржане у Сремској Митровици и Руми (27.11.2017.), а у наредном периоду њихова реализација се планира у Иригу (29.11.2017.), Инђији (30.11.2017.) и Новом Саду (05.12.2017.), чиме ће бити обухваћено укупно 6 војвођанских општина и градова.

[Best_Wordpress_Gallery id=”38″ gal_title=”трибина о насиљу према женама и законским мерама заштите”]