• У сусрет стресу-стратегије превладавања стреса, професионалног оптерећења

У сусрет стресу-стратегије превладавања стреса, професионалног оптерећења и емоционалне исцрпљености.

posted in: Вести | 0

13.12.2017 године у Темерину одржана је обука под називом У сусрет стресу-стратегије превладавања стреса, професионалног оптерећења и емоционалне исцрпљености.      

Обуку је одржао Небојша Николић који је говорио о техникама превладавања стреса. Он је говорио о  прогресивном мишићном релаксирању као техници за ослобађање и умањивање одраза стреса. Затим, шта је основна субтехника, који су основни принципи технике прогресивног мишићног релаксирања итд. Посебно су прорађени кораци технике прогресивног мишићног релаксирања којих је укупнон десет.

Учесници и учеснице су одговарали на питања дихотомног типа и интерпретирали добијене резултате, одговарали су на упитник процене управљања временом као и на упитник за самопроцену изложености стресу и емоционалном оптерећењу.

Ову обуку су прошле стручне раднице Центра за социјални рад општине Стара Пазова: социјална радница Милка Перендија, дипл.психолошкиња Милијана Новаковић,  дипл.педагошкиња Мара Градић, мастер педагошкиња Наташа Лазић.

Закључак: „Стрес може изазвати озбиљне здравствене проблеме и у екстремном случајевима може изазвати смрт. Иако све дискутоване технике и методе управљају стресом имају позитиван утицај на смањење стреса, оне су само смернице, а свако треба да потражи савет од стручног здравственог радника уколико је забринут због болестри повезаних са стресом или ако је стрес узрокован нагло или дуготрајном дугом. Здравствени стручњаци такође треба да буду консултовани пре било које велике промене у индивидуалној исхрани или ступњевима вежбања“.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”45″ gal_title=”14.12.2017″]