• У сарадњи са Центром за социјални рад општине Стара Пазова

Трибина – Превенција зависности од интернета

posted in: Вести | 0

У сарадњи са Центром за социјални рад општине Стара Пазова, Домом здравља, основним и средњим школама, а на иницијативу Црвеног крста општине Стара Пазова, у Белој згради у Старој Пазови, 21.02.2018 године у 12ч , организована је трибина на тему зависност од интернета.

Трибину је отворио секретар Црвеног крста Живан Радаковић, који је том приликом истакао да је ова трибина први корак реализације пројекта и да Црвени крст очекује подршку од свих сродних институција, а погодото помоћ од локалне самоуправе. Модераторка трибине била је Бранка Пантелић, која је најавила промотиван спот који је презентован публици (основцима и средњошколцима, педагозима и психолозима, наставницима и професорима, родитељима, стручним радницима Центра за социјални рад и многим другима), а након тога је Зорица Кешељ, социолог у Техничкој школи у Старој Пазови представила анализу и резултате анкете која је рађена у основним и средњим школама у читавој општини Стара Пазова.

Спроведена анкета се тиче зависности од интернета код младих у основним школама и то: V, VI, VII, VIII разред и младих у средњим школама, а циљна група су били сваки пети ученик у школском дневнику. Узорак је 1177 анкетираних ученика. Они су одговарали на 9 питања. Истраживање је показало да су ученици Економске школе најзависнији од интернета.

Гост-предавач био је проф. др. Ивица Младеновић, начелник одељења за болести зависности Института за ментално здравље у  Београду, који је одржао предавање на тему зависност од интернета и игара. Према подацима  из 2015 године 3,2 милијарде људи користи интернет односно половина светске популације.

Гошће на овој трибини биле су и представнице из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Џенана и Ивана, а оне су поделиле водиче за безбедност деце на интернету свим присутнима, као креацију и продукт Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

На крају, психолог Центра за социјални рад и учесница на овом пројекту Гордана Јованчевић, коментарисала је истоимену тему из психолошког контекста и апеловала на начелника за друштвене делатности Жељка Шолају, који је био присутан, да локална самоуправа препозна значај проблематике и пружи подршку овом кординационом тиму састављеном од Црвеног крста, Центра за социјални рад, Дома здравља, основних и средњих школа.

[Best_Wordpress_Gallery id=”51″ gal_title=”У сарадњи са Центром за социјални рад општине Стара Пазова”]