• одржан десети по реду Међународни геронтолошки конгрес
  • одржан десети по реду Међународни геронтолошки конгрес

СТАРЕЊЕ И ЉУДСКА ПРАВА

posted in: Вести | 0

У Београду је 18. и 19. маја ове године одржан десети по реду Међународни геронтолошки конгрес чији је организатор Геронтолошко друштво Србије (ГДС), стручно-научно и социјално-хуманитарно удружење које се пуних 45 година бави питањима и проблемима старења и старости са циљем да допринесе побољшању квалитета живота старијих људи.

У београдском Сава центру окупило се преко 200 научних и стручних радника који су својим излагањима дали допринос расветљавању глобалног проблема убрзаног старења становништва посматраног кроз призму теме: СТАРЕЊЕ И ЉУДСКА ПРАВА. Осим бројних представника из Србије, на конгресу су узели учешће стручњаци из 10 страних земаља (САД, Ирска, Норвешка, Белорусија, Аустрија, Бугарска, Црна Гора, Македонија, Хрватска, БиХ).

На свечаној церемонији отварања конгреса учесницима су се обратили: Мехо Омеровић (Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права), Драгана Динић (председница ГДС), Наташа Тодоровић (Црвени крст Србије), Драгослав П. Милошевић (Медицински факултет у Београду), Бранкица Јанковић (Повереница за заштиту равноправности), Сузан Б. Сомерс (САД, председница Међународне мреже за превенцију насиља над старијима, ИНПЕА) и Марија Раковић (Популациони фонд Уједињених нација, УНФПА).

Актуелна питања и перспективе старења становништва као и положај, потребе и проблеми са којима се суочавају људи у старости, у наставку конгреса, расветљени су са аспекта више научних области: геронтологије (етика, политика, право, стари у селу и граду), геријатрије (психосоцијална и психогеријатрија) и социјалне заштитe.

Добра искуства Центра за социјални рад Општине Стара Пазова у обезбеђивању услуга за старије грађане кроз излагање о услузи ”помоћ у кући” и њеном доприносу у остваривању основног људског права на живот у природној средини¹, учесницима конгреса представила је Мирјана Соколовић, социјална радница и руководилац Службе за помоћ у кући. Директорка центра Рада Жугић узела је учешће у раду сесије² за социјалну заштиту на којој је, на репрезатитаван начин по њеној оцени и реакцијама присутних, представљено старопазовачко искуство у организованој бризи о најстаријим суграђанима и залагању за њихова права. Предавање је пратио и правник центра Оливер Ристић.

Око стотину пријављених стручних и научних радова публиковано је у два тематска зборника на српском и енглеском језику.
У времену када се Србија налази на трећем месту у Европи по броју људи старијих од 65 година и када учешће старијих у укупној популацији убрзано расте, сваки допринос расветљавању овог проблема представља значајан напор да се скрене пажња јавности и доносиоцима одговорних политичких одлука да је стварање услова за достојанствен живот у старости императив времена у којем живимо и старимо.

МС

 

Повезане вести: ЈУБИЛЕЈ ГЕРОНТОЛОШКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ
http://www.csr-starapazova.org/jubilej-gerontoloskog-drustva-srbije/
1 Резиме излагања у форми презентације налази се на почетној страници
2 Сесијом за социјалну заштиту председавало је председништво у саставу: Ивана Трмчић, Геронтолошки центар Београд, доц. др Даниел Павловски, Универзитет ”Мајка Тереза” Скопље и Мирјана Соколовић, Центар за социјални рад Стара Пазова

 

 

Галерија

[Best_Wordpress_Gallery id=”61″ gal_title=”22.05.2018″]