АКТУЕЛНИ ТРЕНУТАК У РАЗВОЈУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

posted in: Вести | 0

стручни скуп  – Врњачка Бања 22-23.05.2018.

 

У хотелу „Zepter“ у Врњачкој Бањи,  22. и 23. маја 2018. године одржан је стручни скуп на тему „Актуелни тренутак у развоју социјалне заштите“ у организацији Асоцијације центара за социјални рад Србије, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите.

Дводневном стручном скупу присуствовало је око три стотине стручњака запослених у социјалној заштити који су имали прилику да чују излагања представника Министарства, Коморе, Апелационог суда, центара за социјални рад и медија, као и да учествују у дискусијама и присуствују уручењу републичких награда за протеклу годину.

Скуп је отворен обраћањем г. Ненада Нерића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а потом су уследила излагања.

Прво излагање, на тему  „Улога ЦСР као органа старатељства – изазови и могућности“,  имала је представница Центра за социјални рад општине Стара Пазова Дајана Костић, дипломирана социјална радница.  О улози и значају  ЦСР у породичним споровима говорила је  Тања Павловић Недељковић, судија Апелационог суда из Крагујевца, а о раду на изменама Породичног закона, са посебним освртом на институте непосредног старатељства и усвојења и заштиту од насиља у породици, у име  Министарства надлежног за социјална питања говорио је Драган Вулевић дипломирани правник. Марија Васић из Центра за социјални рад Пирот и новинарка „Новости“ Радмила Радосављевић су са аспеката својих професија представиле однос и сарадњу центара за социјални рад и медија која се тиче области социјалне заштите. Првог дана скупа одржане су и Скупштине Асоцијације Центара за социјални рад Србије и Удружења стручних радника Србије.

Други дан скупа обележен је доделом републичких награда за 2017. годину и представљањем досадашњих активности радне групе која је задужена за рад на изменама и допунама Закона о социјалној заштити, о чему су говорили Биљана Зекавица, представница Министарства, Сандра Перић, директорка Коморе социјалне заштите, Драгојло Минић, директор Центра за социјални рад Трстеник и Божидар Дакић, директор Републичког завода за социјалну заштиту.

Активно учешће на овом значајном скупу узела је представница Центра за социјални рад општине Стара Пазова Дајана Костић, која је имала запажено излагање о улози центра за социјални рад као органа старатељства и изазовима и могућностима са којима се центри суочавају[1].

У уводном делу свог излагања приказан је кратак историјат Центра и старатељства као једног од јавних овлашћења установе. Централна тема излагања односила се на непосредно старатељство, а поред општег одређења и примене овог облика старатељске заштите, у оквиру презентације су на целовит и систематичан начин представљене тешкоће у вршењу непосредног старатељства, дилеме и ризици  са којима се стручни радници у пракси суочавају. Излагање је поткрепљено примерима из праксе Центра за социјални рад општине Стара Пазова и  статистичким подацима који осликавају актуелно стање које се пре свега односи на повећање обима и сложености послова у центрима, са посебним освртом на послове непосредног старатељства и смањење броја запослених.

Ауторка је у свом излагању изнела више предлога и  могуће начине за превазилажење уочених тешкоћа и смањење препознатих ризика у вршењу непосредног старатељства и изнела корисне и практичне сугестије и запажања базирана на дугогодишњем искуству и пракси.

Дајана Костић је говорила и о искуствима и доброј пракси  Центра за социјални рад општине Стара Пазова у сарадњи са јединицом локалне самоуправе, са посебним освртом на међународну конференцију која је уз подршку локалне самоуправе, одржана у Старој Пазови у новембру 2017. године на тему „Центар за социјални рад данас – изазови и могућности.

Присутни на стручном скупу у Врњачкој Бањи су имали прилику да се упознају са искуствима из региона и  закључцима са поменуте конференције, која је значајно допринела размени искустава  и покретању бројних значајних питања која се односе на старатељску заштиту и друге актуелне теме из области социјалне заштите.  

Стручном скупу у Врњачкој Бањи присуствовала је директорка Центра за социјални рад општине Стара Пазова Рада Жугић, као и правници Злата Бјелић и Оливер Ристић.

 

У Старој Пазови

30.05.2018.

 

Дајана Костић

Тамара Ђорђевић

[1] Резиме излагања у форми презентације налази се на почетној страници

[Best_Wordpress_Gallery id=”63″ gal_title=”стручни скуп – Врњачка Бања 22-23.05.2018.”]