ОБУКА О ПРЕГОВАРАЊУ СА ТЕШКО САРАДЉИВИМ КОРИСНИЦИМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

posted in: Вести | 0

Дана 28. и 29. јуна 2018. године Центар за социјални рад општине Стара Пазова био је домаћин обуке под називом „Преговарање у социјалном раду са тешко сарадљивим корисницима“ чији су аутори афирмисани стручњаци у социјалној заштити – Ружица Јелисавац, Сњежана Јовић и Милан Самарџија.

Семинар је одржан у пријатном амбијенту Клуба за одрасла и старија лица где су се у доброј радној атмосфери окупили стручни радници из Центра за социјални рад општине Стара Пазова и колеге  из Центара за социјални рад  сремског округа, из  Инђије, Ирига, Пећинаца и Руме.

Циљ овог  тренинга је подизање квалитета у раду професионалаца у систему социјалне заштите кроз јачање компетенција и стицање вештина у спровођењу стручног поступка којим се штити најбољи интерес корисника.

Семинар је отворен уводним обраћањем водитеља тренинга – Ружице Јелисавац и Милана Самарџије, а присутне су, као домаћини скупа, поздравили представници Центра за социјални рад општине Стара Пазова – директорка Рада Жугић и дипл. социјални радник Дајана Костић и пожелели добродошлицу и успешан рад.

Првог дана обрађене су теме које се тичу савременог социјалног рада и његових стандарда, партиципације корисника, функције преговарања у социјалној заштити, дефиниција, елемената и врста преговарања, вештина преговарача и преговарања у социјалном раду.

Другог дана предавачи су говорили о тешко сарадљивим корисницима у систему социјалне заштите и преговарању са овом групом корисника, у погледу контроле сопственог понашања, грађења „златног моста“, разоружавања корисника и креирања алтернатива. Садржај обуке укључује и практичан део – вежбе одигравања, у чему су учесници узели активно учешће. По окончању ове дводневне обуке, извршена је провера путем обавезног теста знања. Сви учесници су успешно положили тест.

Иако је у питању акредитована обука којом се стичу бодови за обнављање лиценце за рад, мотивација учесника да присуствују обуци првенствено је била вођена жељом и практичном потребом да прошире знања и унапреде вештине у раду са корисницима. Учесници семинара изразили су висок степен задовољства темом обуке, квалитетом садржаја и начином његовог презентовања од стране предавача. Пажљиво пропраћено предавање и активно учешће стручних радника у практичном делу обуке неки су од показатеља успешности скупа.

Водитељи  обуке, Ружица Јелисавац и Милан Самарџија, срдачно су се захвалили домаћинима на обезбеђивању пријатне радне атмосфере и похвалили мотивисаност, сарадљивост и ангажованост групе полазника. Полазници обуке и едукатори су изразили жељу и спремност за наставак сарадње.

 

Аутори текста:

Дајана Костић

Тамара Ђорђевић