• Сусрет чланова Клуба са децом из предшколске установе „Полетарац“

IX ОКТОБАРСКИ ДАНИ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИЈИМ ЉУДИМА

posted in: Вести | 0

Сусрет чланова Клуба са децом из предшколске установе „Полетарац“

 

У оквиру манифестације ‘’Октобарски дани солидарности са старијим људимa’’ која се традиционално (по девети пут) одржава у општини Стара Пазова у организацији Центра за социјални рад реализован је сусрет чланова Клуба за одрасла и старија лица са децом из предшколске установе ‘’Полетарац“ као акција међугенерацијске солидарности.

У пратњи васпитачице Наде Стојанац двадесетак малишана је посетило Клуб у Старој Пазови и провело квалитетно време дружећи се са старијим суграђанима и стичући увид у то где и на који начин баке и деке проводе своје слободно време. Учесницима ове акције деца из предшколске установе ‘’Полетарац’’ одрецитовала су неколико песмица, а дружење је настављено уз разговор и интеракцију између млађих и старијих, разгледање просторија Клуба и уживање у слаткишима и домаћим медењацима које су припремиле чланице Клуба. Двадесетак старијих лица и одраслих особа са инвалидитетом заједно са стручним радницима Центра за социјални рад са радошћу је угостило малишане и уживало у времену проведеном са њима, уз наду да ће оваква пракса заживети и омогућити чешће и трајније контакте и дружење између припадника свих генерација.

Акцију међугенерацијске солидарности су својим присуством и обраћањем подржали начелник Одељења за друштвене делатности Општине Стара Пазова Жељко Шолаја и директорка Центра за социјални рад Рада Жугић као и организатор и водитељ програма Мирјана Соколовић, руководилац Службе за помоћ у кући и Клуба за одрасла и старија лица.

Активности међугенерацијког дружења представљају позитиван модел превазилажења актуелне демографске кризе која је присутна, како у другим европским земљама, тако и у Србији. Општина Стара Пазова представља локалитет у којем се становништво налази у стадијуму дубоке демографске старости, о чему сведочи податак да је у 2011. години учешће грађана старијих од 60 година у укупној популацији износило 22,2%.

У циљу унапређења суживота у заједници и (ре)нормализацији друштвеног живота у условима демографске кризе, у појединим европским земљама се, поред организовања акција међугенерацијске солидарности, оснивају и међугенерацијски центри. Овакви центри, као ванинституционални облици социјалне заштите, у великој мери доприносе бољој сарадњи међу генерацијама и повећању блискости људи који живе на истом територијалном простору. Старија лица у појединим насељима општине Стара Пазова изразила су интересовање за оснивањем клубова у својим селима[1], а овакав став старијих људи потврђују успешно реализована међугенерацијска окупљања у старопазовачком Клубу.

 

Сусрет чланова Клуба са децом из предшколске установе „Полетарац“ Сусрет чланова Клуба са децом из предшколске установе „Полетарац“ Сусрет чланова Клуба са децом из предшколске установе „Полетарац“ Сусрет чланова Клуба са децом из предшколске установе „Полетарац“ Сусрет чланова Клуба са децом из предшколске установе „Полетарац“

 

Тамара Ђорђевић

 

[1] Истраживање „Друштвени живот старијих људи у селима општине Стара Пазова – приказ стања и могући правци за развој нових услуга социјалне заштите“, аутори: Мирјана Соколовић и Тамара Ђорђевић (Центар за социјални рад општине Стара Пазова), ментор: Срећно Михајловић (Мрежа истраживача социјалних прилика), доступно на званичној интернет презентацији Центра за социјални рад општине Стара Пазова – www.csr-starapazova.org