• Музичко вече - ''Македонија у срцу''
  • Музичко вече - ''Македонија у срцу''
  • Музичко вече - ''Македонија у срцу''

IX ОКТОБАРСКИ ДАНИ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИЈИМ ЉУДИМА

posted in: Вести | 0

 Музичко вече – ”Македонија у срцу’

У уторак 16.10.2018.године на дан када се пре 11 година у небеске висине прерано преселио млади певач Тоше Проески, у Старој Пазови на 9. Октобарским сусретима које традиционално организује Центар за социјални рад општине Стара Пазова, гостовали су чланови Удружења Македонаца “Вардар-Качарево“ и певачке групе „Тоше Проески“ из Качарева. Тако је по ко зна који пут, потврђено неписано правило да се у животу ништа не дешава случајно.

Сви они који су дошли ове вечери у Клуб, уживали су у лепоти македонске речи и песме. Приказан је део лазаричког обичаја из села Герман код Криве Паланке, певане су традиционалне македонске песме из краја из којег су се Македонци доселили у Качарево. Најмлађи чланови Удружења који вредно раде у оквиру драмске секције, представили су део свог програма кроз рецитал посвећен старим људима и неколико популарних македонских песама.Чланице певачке групе, представиле су традиционалну музику и песме Егејске Македоније.

Све до 1991. године Македонци су били конститутивни народ Југославије, а њеним распадом званично су призната национална мањина у Републици Србији.

Национална права македонске заједнице у домену културе, образовања, информисања, као и службене употребе језика и писма представља Национални савет македонске националне мањине са седиштем у Панчеву.

Према попису из 2011. године, у Србији живи 22.755 Македонаца, а највећа концентрација Македонаца је у местима Пландиште, Јабука, Глогоњ и Качарево, где они чине од 12 до 33% укупног становништва. Многобројна удружења, улажу напаоре да на пригодан начин обележавају празнике, да истичу вредности баштине македонске националне заједнице на овим просторима и сарађују са сличним удружењима и друштвима.

Удружење “Вардар Качарево“ је основана 15.02.2004. године и једно је од успешнијих удружења Македонаца у јужнобанатском округу. Основна делатност удружења је: неговање и развијање припадности македонској нацији, њеној култури и историјској баштини, дружење, међусобно упознавање и јачање веза са Републиком Македонијом, представљање и популаризација македонске културе на подручју деловања удружења и развијање међусобних веза на пољу културе, перманентна брига о заштити и очувању културних вредности Македоније, посебно језика, обичаја, фолклора, природе и градитељског наслеђа, иницирање програма за унапређење међусобних привредних активности и помоћ завичајном крају, презентација, неговање и поштовање културних и историјских традиција Републике Србије у којој живе, ради лакшег прилагођавања и бољег међусобног разумевања са људима где живе, повезивање и сарадња са другим удружењима која имају сличне циљеве, организовање и спровођење хуманитарних акција и организовање посета, излета, спортских и забавних сусрета и сарадња и одржавање добрих међунационалних односа како са већинским народом, тако и са припадницима других националних мањина у Републици Србији.

Било је задовољство угостити чланове Удружења “Вардар Качарево” и певачке групе “Тоше Проески” из Качарева на Октобарским данима солидарности са старима, манифестацији коју већ 9 година успешно организује Центар за социјални рад општине Стара Пазова.
Захваљујем се свим члановима Удружења и певачке групе на учешћу и приказаном програму, а посебно на срдачности, искрености и топлини којом су нас окружили.

 

Аутор текста Дајана Костић, дипл. соц. радник домаћин вечери „Македонија у срцу“

Читаоцима текста препоручујемо да погледају видео записе: РТ Војводина и РТ Стара Пазова

http://media.rtv.rs/sr_lat/makedonskosonce/41172?fbclid=IwAR2ZLoqIqhRG0JCik85Ienfdpma_MVGH2vNMYYsmPS8dUlohdMHKS0vSbCQ

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=hAyWvhgQXp0

 

 Музичко вече - ''Македонија у срцу''  Музичко вече - ''Македонија у срцу''  Музичко вече - ''Македонија у срцу''  Музичко вече - ''Македонија у срцу''  Музичко вече - ''Македонија у срцу''  Музичко вече - ''Македонија у срцу''