Насиље оставља трајне модрице на души

posted in: Вести | 0

Центар за социјални рад Стара Пазова, ЦСР-Све вести

 

У Медиа центру, 15.06.2017 године у одржана је конференција за медије на тему “НАСИЉЕ ОСТАВЉА ТРАЈНЕ МОДРИЦЕ НА ДУШИ“. Овај пројекат је спровела невладина организација “Amity” у партнерству са удружењима: “Лужничке рукотворине из Бабушнице и Златиборски округ из Чајетине, а циљ је да се подигне свест, поготово у руралним срединама, о насиљу над старијим женама, да грађани поготово необразовани знају шта је све насиље и шта се све подразумева под насиљем, које врсте насиља постоје.

Конференцију је отворио Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, а након њега је говорила и директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић. Овом конференцијом је започета кампања “ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ И ДИСКРИМИНАЦИЈУ НАД СТАРИЈИМ ЖЕНАМА“.

У читавом свету се бележи пораст насиља. Током 2016 године у Центрима за социјални рад у Републици Србији је пријаљено 23218 случајева насиља, а од тога се 3050 случајева односе на старију популацију (преко 65 година), од тога 65% се односило на насиље над женама. У протеклих пет година, насиље над старима се повећало за 153%, у 38 случајева Центри су поднели кривичну пријаву против насилника, а у 8 случајева затражена је мера изрицања обавезног лечења насилника.

Министар Вулин је истакао да се о насиљу над старијим грађанима ћути, да се окреће глава, да се насиље доживљава од оних од којих треба да очекујемо љубав, поштовање, сигурност, безбедност, а не насиље. О насиљу над старима се ћути из више разлога: старе је срамота  да пријаве своју децу, водећи се мишљу “ТРПИ МУКУ ДА САКРИЈЕШ БРУКУ“, да не би били етикетирани у својој околини као неко ко трпи насиље и то од своје деце или супружника, иако је срамота само у ономе ко чини насиља. Затим, ту је и економски фактор, економска снага старих је у позним годинама ниска, те су многи стари занемарени од стране своје деце. Уколико говоримо о супружничком односу старијих од 65 година, требамо рећи да је највећи проценат жена које трпе насиље, да су необразоване жене, оне које немају основну школу, оне који имају завршену основну школу, а свега 9% жена које трпе насиље има завршену средњу школу. И на крају имамо здравствено стање као фактор зато што ослабљене, оболеле и немоћне жене нису у стању да пруже отпор.

За насиље не постоји оправдање. Мора да постоји нулта толеранција на насиље, дакле, насиље не сме да се толерише, било које да је врсте или интезитета.

Вулин је најавио да ће Министарство након формирања Владе оформити Савет за бригу о старима, а тај предлог је достављен Влади на усвајање и он верује да ће на једној од првих седница тај предлог бити усвојен и да ће наставити да ради у оквиру године међугенерацијске солидарности, за шта је Министарство одредило текућу годину 2017.

 

Центар за социјални рад Стара Пазова, 20.6.2017

Центар за социјални рад Стара Пазова, ЦСР,  20.6.2017