• Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система
  • Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система
  • Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система

ПЕТА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „БАЛКАНСКИ ФОРУМ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ“

posted in: Вести | 0
Конференција у Крагујевцу

Сарадња правосудног система и система социјалне заштите у остваривању основних права грађана

У периоду од 13-15. марта 2019. године у хотелу Шумарице у Крагујевцу одржана је 5. Међународна конференција под називом „Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система и система социјалне заштите у остваривању основних права грађана“.Конференција је организована у сарадњи Асоцијације социјалних радника, Републичког завода за социјалну заштиту и Коморе социјалне заштите.

Конференција се бавила темама старатељске заштите деце, младих, одраслих и старијих, поступком лишења родитељског права и бракоразводним поступцима. Циљ конференције је био да се препознају узроци и последице друштвено непотпуне заштите грађана и утврде могућа решења у превазилажењу тешкоћа у заједничком деловању, уз јасно дефинисање улога и одговорности оба система. Закључци донети на конференцији биће прослеђени ресорним министарствима, стручним удружењима, Форуму судија, Правосудној академији, Удружењу судија, Удружењу тужиоца и медијима.

Учесници међународне конференције су били представници струковних удружења из региона, Балканског центра за унапређење социјалне заштите, Заштитника грађана и центара за социјални рад из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

У оквиру конференције учесницима су представљени рад Коморе социјалне заштите у Републици Словенији, изазови социјалне заштите у Црној Гори и систем социјалне заштите у Босни и Херцеговини. На конференцији су излагали директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић, представнице Републичког завода за социјалну заштиту Сања Кљајић и Весна Трбовић, судија Апелационог суда у Крагујевцу Тања Павловић-Недељковић, судија Вишег суда у Београду Драгана Марчетић, судија Апелационог суда у Новом Саду Оливера Прокеш-Пејак, судија Апелационог суда у Нишу Данијела Николић и стручне раднице Центра за социјални рад Сремска Митровица Слађана Царевић и Јелена Стијиновић.

Активно учешће на међународној конференцији су имали стручни радници Центра за социјални рад општине Стара Пазова Гордана Јованчевић, дипл. психолог и Милан Јанковић, дипл. правник, који су представили тему старатељске заштите – поступање центра за социјални рад са освртом на изазове у раду и (не)усклађеност са међународним стандардима.

Међународној конференцији су присуствовали директорка и стручни радници Центра за социјални рад општине Стара Пазова.

Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система Балкански форум социјалне заштите – Сарадња правосудног система